A szervezet


A vízi közlekedés államigazgatási ügyeiben a Nemzeti Közlekedési Hatóság (a továbbiakban: NKH) hajózási hatóságként jár el.

Általános feladatunk a vízi közlekedésben részt vevők, annak létesítményei (hajók és azok kiszolgáló eszközei, építményei), a vízi közlekedésre szolgáló vízterületek (pálya), az ott tevékenykedő szervezetek, vállalkozások vízi közlekedésben való részvétele jog- és szakszerűségének, továbbá biztonságának hatósági eszközökkel történő biztosítása, röviden a hajózás biztonsági garanciáinak megteremtése, illetve megőrzése.

Honlapunkon olyan struktúrát próbáltunk kialakítani, amely az érdeklődőt, illetve az ügyfelet „elvezeti" az általa intézni kívánt ügyhöz, szükséges információhoz. Az ügyek intézéséhez szükséges nyomtatványok, a honlapról letölthetőek; a mindenkor hatályos hajósoknak szóló hirdetményeink (HSZH) és tájékoztatóink (TAJ) folyamatosan frissítve megtalálhatók.

A jóváhagyott képzések, a képzési anyagok, valamint a hajós képesítő vizsgák kérdései is itt kerülnek meghirdetésre. Az aktuális évben meghirdetett üzemképességi szemlék időpontjai megtalálhatók az Események menüpont alatt.

Amennyiben észrevétele van a hajózási hatóság működésével, valamint a honlap szerkezetével, felépítésével kapcsolatban, kérjük jelezze az alábbi e-mail címre: hajo.hf@nkh.gov.hu

A Kormány 326/2010.(XII.27.) Korm. rendelete 2011. 01. 01-i hatállyal módosította a Nemzeti Közlekedési Hatóságról szóló 263/2006.(XII.20.) Korm. rendeletet és a hajózási hatóságok feladat- és hatásköréről, valamint illetékességéről szóló 237/2002.(XI.8.) Korm. rendeletet.

A módosított jogszabályok értelmében az elsőfokú hajózási hatósági feladatokat a továbbiakban a Nemzeti Közlekedési Hatóság Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatala látja el.

A szervezet felépítése

 • Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatal - Bíró József, elnökhelyettes
  • Hajózási Főosztály - Kojnok Róbert, főosztályvezető 
   • Kikötői Osztály 
   • Hajóüzem Biztonsági és Regiszteri Osztály - Tamáska Csaba, osztályvezető 
   • Hajózási Engedélyezési és Ellenőrzési Osztály - Jung Gyula, osztályvezető 
   • Hajózási Képzés- és Vizsgafelügyeleti Osztály - Bellyei Csaba, osztályvezető

 

A Hajózási Főosztály elérhetőségei

Cím

1066 Budapest Teréz krt. 62.

Postacím

1387 Budapest Pf. 30.

Email

hajo.hf@nkh.gov.hu

TELEFON

06 1 4741 700

Fax

06 1 311 1412