Ugrás a találatokra
2015
aug. 18
kedd

Újrabodorítás

2015. augusztus 18.
Több mint negyven év alatt tizenkétezernél is több repült óra, valamint huszonegyezer fő, 440 tonna teher és 240 város csak az elmúlt nyolc évben.

2015
júl. 15
szerda

Hadrendbe áll a medinai NATO-radar

2015. július 15.
Szerdán hadrendbe áll a medinai háromdimenziós NATO-radar, amellyel teljessé válik a magyar légtérellenőrzés - jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter kedden a medinai radarállomáson.

2015
júl. 14
kedd

A tragédia mindig események láncolata

2015. július 14.
A Magyar Közlekedés Konferencia számtalan előadója között Molnár Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalának repülésbiztonsági felügyelője egy konkrét példán keresztül mutatta be egy légügyi baleset rekonstruálásának, kivizsgálásának összetettségét.

2015
júl. 09
csütörtök

Leszállhatnak a mentőhelikopterek - teljes kapacitással működik az SZTE SBO helikopter-leszállója

2015. július 09.
Minden szükséges engedéllyel rendelkezik, így teljes kapacitással működik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) új klinikai tömbjében kialakított Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályhoz épített helikopter-leszálló pálya. A mentőhelikopterek közvetlen klinikai leszállási lehetőségével jelentősen gyorsul a súlyos sérültek baleseti- és sürgősségi ellátása a dél-alföldi régióban.

2015
jún. 11
csütörtök

A repülés nem szakma, hanem hivatás

2015. június 11.
Sokkal jobban érdekelte a tűz, mint a repülés, ehhez képest vadászpilótaként a kor legmodernebb technikáját irányíthatta, majd Malév-főpilóta lett, és levezényelte a légitársaság repülőgépflottájának Boeing típusra való átállását. Dolgozott a Légügyi Hivatalban, részt vett a Mandarin Airlines felfuttatásában, élt a Szovjetunióban és Koreában is, de leginkább a levegőben volt otthon. Ez Mónus Ferenc kalandos élete.

2015
ápr. 01
szerda

A légikatasztrófa miatt sem lehet indulatból szabályt változtatni

2015. április 01.
Nyugodtan és higgadtan kell a hatóságnak viselkednie, semmiképp sem szabad, hogy a légiközlekedés szabályaira vonatkozó elhamarkodott döntéssel olyan intézkedéseket követeljen az iparág szereplőitől, amelyek a pilóták és a személyzet terhelését növelik, jelentette be Győri Gyula, az NKH elnöke.

2015
márc. 19
csütörtök

WALTER – elindult a Web Alapú Légiforgalmi Tájékoztató Elektronikus Rendszer

2015. március 19.
A WALTER, a Web Alapú Légiforgalmi Tájékoztató Elektronikus Rendszer egy olyan korszerű, kényelmes és egyszerűen kezelhető szolgáltatás, amellyel bárki megjelenítheti a légi járművek pozícióját és adatait egy adott időpontban, Budapest vonzáskörzetén belül.

2015
márc. 12
csütörtök

Legújabb kutatás-fejlesztési és innovációs eredményeit mutatja be a HungaroControl Madridban

2015. március 12.
Pilóták és irányítók közötti digitális üzenetváltás, távoli toronyirányítás, az irányítók szem- és fejmozgását követő okosszemüveg, új technológiák tesztelésére alkalmas szimulációs központ – ilyen csúcstechnológia jellemzi majd a jövő léginavigációs szolgálatait.

2015
febr. 06
péntek

Európában elsőként a HungaroControl vezeti be a szabad légtérhasználat leghatékonyabb verzióját

2015. február 06.
2015. február 5-től Európában elsőként a HungaroControl törli el a teljes légi útvonalhálózatot, ezzel lehetővé téve a repülőgépek korlátozások nélküli, szabad légtérhasználatát.

2014
dec. 23
kedd

Cipősdoboz akció!

2014. december 23.
Idén második alkalommal szervezett Cipősdoboz akció elnevezéssel adománygyűjtést a Nemzeti Közlekedési Hatóság a Székelyhídi Gyermekotthon részére.

2014
dec. 10
szerda

Elismerések a Polgári Repülés Világnapja alkalmából

2014. december 10.
A Polgári Repülés Világnapja alkalmából hétfőn este – szakmai fogadás keretében – átadták az idei Magyar Polgári Repülésért Érdemérmeket. A díjakat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára, Becsey Zsolt adta át a miniszter képviseletében.

2014
dec. 09
kedd

Megváltozott a vizsgáztatási rendszer

2014. december 09.
2015.01.05-től megváltozott a vizsgáztatási rendszer, valamint a vizsgára jelentkezés menete A vizsgára jelentkezés menetével kapcsolatos változásokat a HO-01-es tájékoztató tartalmazza. Beágyazott tartalmak: HO-01 (érvényes- 2015.01.05) A vizsgáztatók kötelességeit illetve a vizsgarepülések végrehajtásával kapcsolatos eljárásokat a HO-17-es tájékoztatóban találják. Beágyazott tartalmak: HO-17 számú tájékoztató    

2014
okt. 28
kedd

Felgyorsul a Repülőorvosi Minősítések kiadása

2014. október 28.
2014. november 24-től az repülési orvosi minősítéseket igazolásokat a vizsgáló helyeken fogják kiadni.

2014
okt. 17
péntek

Logisztikai kitörési pont lehet a vámszabadterület

2014. október 17.
Óriási lehetőség rejlik egy Záhony térségében kialakítandó vámszabadterület létrehozásában, állították a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ ) által szervezett konferencián felszólaló szakemberek. A kormányzat ismertette a logisztikai szektorral kapcsolatos hazai és határokon átnyúló fejlesztési terveit, míg a közlekedési hatóság vezetője az ágazat és a hatóság együttműködésében elért eredményeket méltatta.

2014
szept. 03
szerda

Átadták az új helikopterbázist

2014. szeptember 03.
Ünnepélyes keretek között adták át a szerb határszakasz őrizetét szolgáló új helikopterbázist 2014. szeptember elsején Bácsbokodon Dr. Berta Krisztina, a Belügyminisztérium európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkára és Papp Károly r. altábornagy, országos rendőr-főkapitány. A projekt megvalósulásához a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalának Állami Légügyi Főosztálya is jelentős mértékben hozzájárult.

2014
máj. 28
szerda

Biztonságosak a hazai repülőterek

2014. május 28.
Magyarország rengeteg munkával visszaállította európai presztízsét a légiközlekedés-védelem területén – mondta Schváb Zoltán közlekedésért felelős helyettes államtitkár a Légiközlekedés Védelmi Tisztek Szakmai Továbbképzése és Tudományos Konferenciáján 2014. május 28-án, Debrecenben.

2014
máj. 14
szerda

Légterek osztályozása

2014. május 14.
Légterek kategorizálásáról összefoglalás

2014
máj. 09
péntek

Hatósági állásfoglalás - Küszöbön a drónok szabályozása

2014. május 09.
A pilóta nélküli repülőgépek robbanásszerű fejlődése egyre inkább sürgeti, hogy Magyarországon is jogilag szabályozzák a polgári repülésben ezt a területet. A hatóság semmiképp sem szeretne a fejlődés útjába állni, ám a tömeges megjelenés és elterjedés a szabályozás felgyorsítását teszi szükségessé. A felhasználás ésszerű keretek közé terelésekor a biztonsági szempontok fognak elsőbbséget élvezni. A leendő jogszabály megalkotása azonban igen nagy körültekintést indokol, mert egyelőre még az Európai Unióban sincs erre vonatkozó egységes iránymutatás, vagyis a téma rendkívül összetett és komplex munka.

2014
máj. 05
hétfő

Hiánypótló gyógyszerészeti kutatóközpont épül Debrecenben

2014. május 05.
A magyar fejlesztéspolitikát a hazai tudásra kell alapozni - jelentette ki a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlóné hozzátette: a mintegy 5 milliárd forintba kerülő, Európában is egyedülálló zöldmezős beruházás 3,4 milliárd forint támogatást kapott a gazdaságfejlesztési operatív program keretében.

2013
dec. 09
hétfő

Díjátadó a világnapon

2013. december 09.
A Polgári Repülés Világnapja alkalmából a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökének különdíjait hárman vehették át december 7-én a Hotel Arénában rendezett ünnepségen.