Utasjogok az Európai Unióban - konferencia


Közlekedési Hatóság   |  
2012.06.12.
Utasjogok az Európai Unióban - konferencia
Utasjogok az Európai Unióban - konferencia
Az Európai Unó utasjogi kampányának keretében 2012. május 31-én Budapestre látogatott Meglena Kuneva, az Európai Bizottság közlekedésért felelős biztosának utasjogi különleges megbízottja, aki megbeszélést folytatott a Nemzeti Közlekedési Hatóság Vasúti Igazgatási Főosztályának munkatársaival a vasúti utasok jogainak magyarországi védelméről.

Meglena Kuneva különleges megbízott látogatása Budapesten 

A megbeszélésen Kuneva asszony részletesen beszámolt arról, hogy az Európai Bizottság kiemelten kezeli a különböző közlekedési módokat igénybe vevő utasok jogainak biztosítását. Ennek érdekében folyamatosan nyomon követi az uniós jogszabályok végrehajtásával kapcsolatos tapasztalatokat, és lépéseket tesz annak érdekében, hogy az utasjogok minden közlekedési mód esetében közösségi szintű szabályozás alapján is egységesen garantálva legyenek. Hangsúlyozta, hogy ebben központi szerepe van az utasok jogait meghatározó jogszabályok betartásáért felelős nemzeti szerveknek, és ebben a tekintetben követendő példaként emelte ki a Vasúti Igazgatási Főosztály által az utastájékoztatással kapcsolatban végzett helyszíni ellenőrzéseket. Kuneva asszony elmondta továbbá, hogy a fogyatékkal élők közlekedési szolgáltatásokhoz való hozzáférési jogának biztosítását az Európai Bizottság különösen fontosnak tartja.

A Vasúti Igazgatási Főosztály bemutatta a vasúti utasok jogai biztosításának magyarországi jogi kereteit, az utasjogokkal kapcsolatban 2009 óta végzett tevékenységét, továbbá a hivatalból és az – utaspanaszok esetén – kérelemre indult hatósági ellenőrzések és eljárások főbb tapasztalatait. Magyar részről elhangzott, hogy a vasúti utasok jogaival kapcsolatos jogszabályok hatályba lépése óta érzékelhető előrelépés történt ezen a területen. Mindkét fél egyetértett ugyanakkor abban, hogy az utasjogok biztosítása elsődlegesen a vasúti társaságok feladata.

Az utasjogi kampány részeként megrendezett sajtótájékoztatón Kuneva asszony elmondta, hogy Európa versenyképességének javításához elengedhetetlen a közlekedés fejlesztése, amely viszont nem képzelhető el az utasok jogainak teljes körű biztosítása és e jogoknak az utasokban való tudatosítása nélkül. A közeljövőben hatályba lépő új közösségi jogszabályok már a hajózást és az autóbuszos közlekedést igénybe vevő utasokra is kiterjesztik a légi és vasúti közlekedésből ismert alapvető utasjogokat. E jogok betartásában, illetve bővítésében az Európai Bizottság nem csak a végrehajtásért felelős szervek és a piaci szereplők aktív közreműködésére, hanem a civil szféra tevékenységére is számít.