Vigyázat, kicsengettek!


Közlekedési Hatóság   |  
2015.06.22.
Vigyázat, kicsengettek!
Vigyázat, kicsengettek!
Elkezdődött a nyári vakáció, a gyerekek önfeledt, szabad, óvatlanabb szünidei „üzemmódra” váltottak. A felhőtlen játék, görkorizás, biciklizés közben gyakran a legalapvetőbb közlekedési szabályokról is megfeledkeznek, kiszolgáltatva magukat ezzel a többi közlekedőnek. A balesetek elkerülése végett fontos a szülői példamutatás, a közlekedők részéről pedig a szokásosnál is nagyobb tolerancia, odafigyelés, körültekintés.

Szinte még el sem kezdődött a nyári szünet, máris kerékpáros gyerek tragédiáról számolt be a média. Sajnos a rendőrségi statisztikák is azt támasztják alá, hogy a gyermekek részvételével bekövetkezett személysérüléses balesetek közúti közlekedési balesetek egyharmada a nyári hónapokban éri a gyerekeket, de ilyenkor a legtöbb a biciklis balesetek száma is. Kiemelkedő ezen belül a 10-14 éves korosztály érintettsége. 10+1 jótanács, hogy minden gyerek épségben ott legyen az évnyitón is!

  1. A gyerek számára a legfontosabb a szülői példamutatás, tehát mi, felnőttek, mindenképpen tartsuk be a szabályokat! Legyünk türelmes, toleráns közlekedők!
  2. Mindenképpen szakítsunk időt arra, hogy megtanítsuk és gyakoroljuk a gyerekekkel a helyes közlekedést, a gyalogos- és kerékpáros közlekedés alapvető szabályait!
  3. Ha már tudja a gyerek, hol szabad kerékpározni, ismeri és használja is a kötelező biztonsági felszereléseket, akkor sem célszerű minden esetben elengedni önállóan kerékpározni!
  4. A leggyakoribb tragédiaokozó a kicsiknél a rohanás,  körültekintés nélkül, illetve jármű takarásából való kilépés. Járművezetőként számítsunk erre!
  5. Autóval, motorral a szokásosnál is óvatosabban közlekedjünk strandok, játszóterek, lakótelepek, pihenő- és lakóövezetek környékén!
  6. A nyári táborok előtt mindenképpen figyelmeztessük a gyerekeket a fürdőzés veszélyeire!
  7. Fontos, hogy strandoláskor, vízi biciklizéskor, csónakázáskor  tartsák be a gyerekek is a vonatkozó szabályokat!
  8. Azok, akik nem tudnak úszni, mindenképpen viseljenek mentőmellényt a vízben!
  9. Kerüljék a bányatavakat, csak kijelölt helyen fürdőzzenek!
  10. Mindig figyeljük a viharjelző szolgálat jelzéseit!

+1: Vízparton soha ne hagyjuk a gyereket felügyelet nélkül!

Balesetmentes, biztonságos és felhőtlen nyarat kívánunk!

Forrás: ORFK-OBB