Csütörtökön rajtol a Kékszalag


Közlekedési Hatóság   |  
2015.06.30.
Csütörtökön rajtol a Kékszalag
Csütörtökön rajtol a Kékszalag
Európa legnagyobb tókerülő versenye, valamint a Balaton egyik legrégebbi, de mindenképpen legnépszerűbb vitorlásversenye csütörtökön rajtol Balatonfüredről. Az idén 47. alkalommal megrendezett Kékszalag Nemzetközi ÁRKÁD nagydíj vitorlásversenyre 2015. július 02-04. között kerül sor.

A verseny körülbelül 600 résztvevője 155 km hosszan hajózik a Balaton körül. Az abszolút elsőségért folyó küzdelem végén a leggyorsabb hajó tűzheti ki árbocára a kék szalagot. A legesélyesebbek között szerepel a kéttestű hajókkal induló Litkey Farkas és Józsa Márton csapata is, így idén is izgalmakkal teli versenyre számíthat a közönség. A Decision 35 típusú Artemis Racing vitorlással induló Litkey Farkas a verseny legsikeresebb kormányosa, összesen tizenegy alkalommal vihette haza a fődíjat. Legnagyobb ellenfele a Pauger 50 típusú Fifty-fifty hajó csapata Józsa Márton vezetésével 2012-ben megdöntötte a Nemere II. által 57 éve felállított legendás rekordot, majd tavaly új rekordot állított fel 7 óra 13 perces idővel.  A leggyorsabb hajónak járó díj mellett több hajóosztályban is érhetnek el helyezést a versenyzők. A rajtszó a balatonfüredi móló vonalában csütörtök reggel 9:00-kor dördül el.

A versenyen indulók ügyintézési kérelmét (hajóokmány pótlása, hajószemle) a hatóság Hajóüzembiztonsági és Regiszteri Osztálya kiemelten kezelte. Az NKH a 36/Ba/2015. számú hajósoknak szóló hirdetményben tette közzé a verseny időpontját és helyszínét, amely elérhető az alábbi internetes címen.

Akár a versenyen résztvevőknek is fontos információ lehet, hogy idén is várja ügyfeleit a Balatonfüredi és a Balatonlellei ügyfélablak. A növekvő népszerűségnek örvendő hajózási ügyfélablak 2011 óta Balatonfüreden, 2014 óta pedig már Balatonlellén is  „megnyílik", hogy – az egyablakos ügyintézés keretében – a nyári hajózási szezonban az ügyfelek rendelkezésére álljon.  A Balatonfüredi Yacht Club, valamint a Balatonlellei Bavaria Yacht Club ajánlotta fel, hogy kikötőjében biztosítja az NKH elhelyezését, így a „víz közelébe" került a hajózási hatósági ügyintézés. Az ügyfélablak 2015. májustól szeptember közepéig, hetente egy alkalommal, keddi (Balatonfüreden) és csütörtöki napokon (Balatonlellén) reggel 10.00 órától 15.00 óráig tart nyitva, s valamennyi hajózási hatósági eljárás megindítására lehetőséget nyújt. Az egyszerűbb eljárások – hajós szolgálati könyvekkel, képesítő okmányokkal kapcsolatos  ügyek – a helyszínen intézhetők, de a bonyolultabb eljárásokat magában foglaló kérelmek – kikötőkkel, úszólétesítményekkel  kapcsolatos engedélyezési eljárások – is befogadásra kerülnek.