Red Bull Air Race a Duna felett


Közlekedési Hatóság   |  
2015.07.06.
Red Bull Air Race a Duna felett
Red Bull Air Race a Duna felett
Hat év kihagyás után idén újra képzeletbeli startvonalhoz álltak Budapesten a Red Bull Air Race pilótái. A látványos programsorozatra július 3-5. között került sor a fővárosban. A verseny megrendezésében a Nemzeti Közlekedési Hatóság is segédkezett.

A világ leggyorsabb motorsportjaként számon tartott Red Bull Air Race Abu Dzabi, Japán és Horvátország után Magyarországra is megérkezett a hétvégén. Budapestet a versenysorozat leglátványosabb helyszíneként tartják számon, köszönhetően a pálya különleges helyszínének: világ legjobb műrepülő pilótái a Parlament előtt és a Lánchíd alatt suhantak el, pár méterre a Duna vize felett.

Besenyei Péter egyetlen magyar versenyzőként képviselte hazánkat a rangos eseményen, mellette 13 pilóta küzdött a világbajnoki címért. Besenyei a hazai fejlesztésű Corvus Race repülőgépét pár héttel ezelőtt Edge 540 V3-as típusú repülőgépre cserélte. Az új repülőgép a hozzá fűzött reményeket beváltotta, Besenyei 6. helyezettként végzett, így 12. helyről 10. helyre tornázta fel magát a világbajnoksági ponttáblán. A versenyt az osztrák Hannes Arch nyerte, aki vakmerő versenystílusával 2008-ban világbajnoki címet szerzett már, és a hétvégi eredményével a ranglista 2. fokára léphetett.

A szurkolók szinte testközelből, a Duna-partról kísérhették figyelemmel az izgalmas eseményeket, a programsorozat a kánikula ellenére is több ezer nézőt vonzott a Rakpartra. A nagy hőségre való tekintettel a szervezők a látogatókat párakapukkal és vízosztással várták.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság esemény lebonyolításához több oldalról is hozzájárult. A Hatóság ellenőrizte a repülőgépek és pilóták dokumentációját (szakszolgálati engedély, orvosi alkalmasság, felelősségbiztosítás, légialkalmassági bizonyítvány). Határozatban engedélyezte a program lebonyolítását, a légtér használatát, hajózási és forgalomkorlátozási intézkedéseket, valamint a versenypálya felépítését. A repülésbiztonság legmagasabb szintű fenntartásának érdekében a Légügyi Hivatal a rendezvény minden napján ellenőrzéseket végzett.

A program engedélyezésében és a biztonság megteremtésében a Hatósággal szorosan közreműködött a BRFK Vízrendészeti Rendőrkapitánysága és Közlekedésrendészeti Főosztálya, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Mentőszolgálat és a Magyar Honvédség.

Augusztusban a Red Bull Air Race következő állomásán, az angliai Ascottban folytatódik tovább a verseny, ahol reméljük, Besenyei szintén ilyen szép eredményt ér el.

A kép forrása: http://www.redbull.com