A szervezet


A vízi közlekedés államigazgatási ügyeiben az Innovációs és Technológiai Minisztérium és Budapest Főváros Kormányhivatala hajózási hatóságként jár el.

Általános feladatuk a vízi közlekedésben részt vevők, annak létesítményei (hajók és azok kiszolgáló eszközei, építményei), a vízi közlekedésre szolgáló vízterületek (pálya), az ott tevékenykedő szervezetek, vállalkozások vízi közlekedésben való részvétele jog- és szakszerűségének, továbbá biztonságának hatósági eszközökkel történő biztosítása, röviden a hajózás biztonsági garanciáinak megteremtése, illetve megőrzése.

Honlapunkon olyan struktúrát próbáltunk kialakítani, amely az érdeklődőt, illetve az ügyfelet „elvezeti" az általa intézni kívánt ügyhöz, szükséges információhoz. Az ügyek intézéséhez szükséges nyomtatványok, a honlapról letölthetőek; a mindenkor hatályos hajósoknak szóló hirdetményeink (HSZH) és tájékoztatóink (TAJ) folyamatosan frissítve megtalálhatók.

A jóváhagyott képzések, a képzési anyagok, valamint a hajós képesítő vizsgák kérdései is itt kerülnek meghirdetésre. Az aktuális évben meghirdetett üzemképességi szemlék időpontjai megtalálhatók az Események menüpont alatt.

  • A hajózási képzésekkel, képesítésekkel és képesítő okmányokkal kapcsolatos ügyekben eljár:

Innovációs és Technológiai Minisztérium

Hajózási Hatósági Főosztály

Email: hhf@itm.gov.hu

Levélcím: 1440 Budapest, Pf.: 88.

  • A hajók és egyéb úszólétesítmények nyilvántartásával és műszaki felügyeletével, a hajózási tevékenység és vízi munkavégzés engedélyezésével, hajózási zárlat elrendelésével, valamint a kikötőkkel kapcsolatos ügyekben eljár:

Budapest Főváros Kormányhivatala

Országos Közúti és Hajózási Hatósági Főosztály

Email: hajozas@bfkh.gov.hu

Levélcím: 1387 Budapest, Pf.: 1007

A hajózási hatóságok szervezeti felépítése

  • Innovációs és Technológiai Minisztérium, Hajózási Hatósági Főosztály - Bellyei Csaba, főosztályvezető
  • Budapest Főváros Kormányhivatala, Országos Közúti és Hajózási Hatósági Főosztály - Bíró József, főosztályvezető
    • Hajóüzem Biztonsági és Regiszteri Osztály - Tamáska Csaba, főosztályvezető-helyettes
    • Hajózási Engedélyezési és Ellenőrzési Osztály - Hamar Attila, osztályvezető
    • Kikötői Osztály - dr. Oláh Zoltán, osztályvezető