Elindultak a viharjelző rendszerek


Hajózási Szakterület   |  
2012.03.30.
Elindultak a viharjelző rendszerek
Elindultak a viharjelző rendszerek
„Fókuszban tavaink biztonsága" címmel tartott közös sajtótájékoztatót a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Közlekedési Hatóság és az Országos Meteorológiai Szolgálat március 29-én a Velencei-tó partján, Gárdonyban. A rendezvényen indították el a Balaton, a Velencei-, a Tisza- és a Fertő-tó viharjelző rendszerét. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság feladata minden év április 1-től október 31-ig a vihar előrejelző szolgálat működtetése a Balatonon, a Velencei-, a Tisza- és a Fertő-tavon. A rendszereket a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal együttműködve a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület üzemelteti.

OKF-információ

A viharjelző rendszerek fejlesztése kapcsán Dr. Tollár Tibor tű. dandártábornok, a BM OKF gazdasági főigazgató-helyettes kiemelte, az elmúlt hónapokban egy új viharjelzőt alakítottak ki a Velencei-tónál, a pákozdi Szúnyog-szigeten, mert a már meglévő két állomás nem volt megfelelően látható a tó minden részéről. A Tisza-tavon az eddigi kettő viharjelző állomás további hárommal egészült ki, a Balatonon pedig elkezdődött két új állomás létesítésének engedélyeztetési eljárása. A Velencei-tavon a nagyobb biztonság érdekében kiépült egy segélyhívó rádiórendszer is, ehhez kapcsolódóan a sajtótájékoztatón nyolc olyan szervezet vehetett át rádiókészüléket, amelyik tevékenysége valamilyen módon kapcsolódik a tóhoz.

A meteorológiai és a műszaki fejlesztéseknek köszönhetően az idei szezonban a Balatont viharjelzési szempontból három medencére bontják: a Keszthelytől Badacsonyig tartó nyugati, a Badacsonytól Tihanyig tartó középső és a Tihanyi-szorostól keletre lévő keleti medencére, amely tovább javítja a fürdőzők biztonságát – hangsúlyozta Dr. Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke. A több évtizedes meteorológiai megfigyelések alapján ugyanis megállapították, hogy az idegenforgalmi szezon alatt évenként visszatérően, időnként váratlanul alakulnak ki kisebb helyi lokális viharok, amelyek nem vonulnak végig a Balaton teljes hosszán, hanem a tónak csak egy részét érintik. Korábban a siófoki obszervatórium által kiadott viharjelzési fokozatokat a teljes balatoni medencére rendelték el, függetlenül attól, hogy a tó mely területén alakult ki a vihar, erősödött meg a szél.

A vízi közlekedés és hajózás aktuális kérdéseiről Urbán György, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke adott tájékoztatást, aki kiemelte a vízi jelzések kihelyezésének és megfelelő ismeretének fontosságát, valamint a strandok és a vízi sportpályák hajóforgalom elől történő teljes lehatárolását.p

Óberling József r. ezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője a rendőrség vízirendészeti feladatát mutatta be, amely egyebek közt a vízi közlekedés rendjének biztosítása, fenntartása, a vízirendezvények megtartásához szükséges engedélyek kiadása és a vízből történő mentés. Elmondta, hogy 2011-ben szabad vizeinkben 196-an fulladtak meg, de egyik eset sem volt összefüggésbe hozható a viharos időjárással.

A rendezvényen a Balatoni, a Szolnoki és a Gárdonyi Rendőrkapitányságnak vízirendészeti ügyeleti monitoringrendszert adtak át, amely a nap 24 órájában mutatja az érintett terület viharjelzésének aktuális állapotát. Mindemellett bemutatták azokat a balatoni strandokra kihelyezendő információs táblákat, amelyek pontos tájékoztatást adnak a fürdőzőknek és a vízben tartózkodóknak, hogy a viharjelző lámpák bekapcsolódásakor mi a számukra javasolt teendő.

A viharjelző rendszerek, lakosságtájékoztató rendszerek működése kapcsán Tanka László tű. alezredes, a BM OKF Informatikai Főosztályának vezetője elmondta, a biztonság javítása és a költséghatékonyabb viharjelzés érdekében kísérletek zajlanak a viharjelző lámpák LED-re történő kiváltására. A vizsgálat eredményeinek összegzése még folyamatban van. A bemutató végén Tanka László tű. alezredes egy új fejlesztésről is beszámolt, amelynek eredményeként egy okostelefonokra letölthető alkalmazással folyamatosan figyelemmel kísérhetik az állampolgárok a viharjelzések aktuális állapotát. A Balatont és a Velencei-tavat érintő időjárási információk a BM OKF honlapján is folyamatosan frissülnek.

A rendezvény zárásaként dr. Tollár Tibor indította el a Balaton, a Velencei-, a Tisza- és a Fertő-tó viharjelző rendszerét.