Magyarország is sikeresen zárta az IRIS Europe 3 projektet


Hajózási Szakterület   |  
2014.11.27.

Az IRIS Europe 3 projekt záró rendezvényére 2014. november 26-án került sor Bécsben. Az eseményen a résztvevő országok bemutatták a projekt keretében megvalósított fejlesztéseket.

Az IRIS Europe 3 projekt (Implementation of River Services in Europe) az Európai Bizottság TEN-T finanszírozási keretéből megvalósuló nemzetközi kezdeményezés. Elsődleges célja a folyami információs szolgáltatások fejlesztése a belvízi hajózás biztonságának, hatékonyságának és környezetbarát jellegének fokozása érdekében. A nemzetközi projekt partnerországai: Ausztria, Bulgária, Cseh Köztársaság, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia.

A projekt magyarországi kedvezményezettje a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, megvalósítója a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület, a beszerzésre került eszközök kezelője a Nemzeti Közlekedési Hatóság. Hazánkban ezen szervezetek szakembereinek együttműködése révén kerül sor a PannonRIS rendszer folyamatos fejlesztésére és üzemeltetésére. A www.pannonris.hu oldalon olyan harmonizált információs szolgáltatások érhetők el a nap 24 órájában, amelyek a belvízi hajózás forgalom- és közlekedésirányítását támogatják a hajózóútra vonatkozó aktuális információkkal (pl.: forgalmi információk, statisztikai és vámügyi szolgáltatások, valamint hajóútdíjak és kikötői illetékekkel kapcsolatos tudnivalók).

 

2014. november 26-tól immár mindhárom telefonos platformon (Android, iOS, Windows Phone) elérhető a projekt keretében fejlesztett, PannonRIS mobil alkalmazás, amely a víziközlekedésben érintettek számára juttat el friss információkat a legmodernebb technológiák használatával. A fejlesztés eredményeként mobiltelefonon is megjeleníthetőek a vízállás adatok, a hajósoknak szóló hirdetmények, gázlóviszonyok, jégadatok, továbbá a készülék pontos pozíciója és a körülötte lévő objektumok.

A napokban zárult le a Nemzeti Közlekedési Hatóság újabb pályázati kiírása az automatikus helymeghatározó berendezések (transzponderek) kedvezményes kiosztására, melyre a korábbi, IRIS Europe II projekt eredményeként kerülhetett sor. Az IRIS Europe 3 projekt keretében lehetőség nyílt elektronikus térkép-megjelenítő alkalmazások (ECDIS) beszerzésére is, amely eszközök együttes használata nagymértékben fokozza a víziközlekedés biztonságát. A Magyarországon használatba adott transzponderekkel és alkalmazásokkal Európa bármely vízterületén teljesíthetőek az ilyen irányú kötelezettségek.

A projekt során elkészült az a felület, amelyen a hajósoknak szóló hirdetmények egységes, európai szabvány szerinti jeleníthetőek meg, és így a jövőben a különböző szabványos elektronikus eszközök segítségével válnak elérhetővé a hajóvezetők számára.

Bővebb információ az IRIS Europe 3 projektről:

www.iris-europe.net

Bővebben a harmonizált folyami információs szolgáltatásokról:

www.pannonris.hu

A mobilalkalmazás elérhető:

Andorid: https://play.google.com/store/apps/details?id=org.rsoe.android.pampuk.pannonris

iOS: https://itunes.apple.com/us/app/pannonris/id939589091?mt=8

Windows Phone: http://www.windowsphone.com/hu-hu/store/app/pannonris/a792c760-c290-4dd8-9a88-f26354a82c41

Együttműködő szervezetek:

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium: www.kormany.hu/hu/nemzeti-fejlesztesi-miniszterium

Nemzeti Közlekedési Hatóság: www.nkh.gov.hu

Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ: http://www.kkk.gov.hu/

Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület: www.rsoe.hu