Hogyan rögzítsük a rakományt személyautók esetében?


Hogyan rögzítsük a rakományt személyautók esetében?
Hogyan rögzítsük a rakományt személyautók esetében?
A helytelen rögzítési módszert alkalmazó autóvezetők nem csak saját biztonságukkal játszanak, de másokét is kockáztatják. Akár életek is múlhatnak az autókról út közben leeső tárgyakon.

Bizonyára sokan kerültünk már olyan helyzetbe, hogy mivel kihagyhatatlan ajánlatnak tűnt, nem szalaszthattuk el a lehetőséget, és vettünk egy nagyobb tárgyat, ám ha nem is a legstabilabban, de valahogyan elhelyeztük a járművünkben, vagy a járművünk tetején. S idő- és pénzspórolás céljából, esetleg tudatlanságból, vagy a helyzet nem megfelelő felméréséből kifolyólag egyáltalán nem, vagy nem megfelelően helyeztük el vagy rögzítettük azt. Érdemes ilyenkor végiggondolni, megéri-e a kockázat! A helytelen rakományrögzítés következtében nem csak drága tárgyaink mehetnek tönkre, de a szállításra használt járművünk esetleg más, mellettünk közlekedő jármű is veszélybe kerül, sőt a forgalomban résztvevő embertársaink épségét is kockára tesszük. Sokan úgy gondoljuk, hogy „jól van az úgy", majd lassan hajtunk, jobban figyelünk, de arra nem feltétlenül gondolnak, hogy egy rosszul felbecsült súlyú tárgy esetében egy erőteljesebb fékezés végzetes lehet, és arra sem, hogy nem egyedül vagyunk az utakon, más is hibázhat. Elég ha valaki elénk hajt, vagy hirtelen fékez előttünk. és már meg is történt a baj.

A DVSA (Driver and Vehicle Standards Agency) adatai alapján évente több mint húszezer közúti baleset történik Angliában a járművekről helytelen rakományrögzítés miatt leeső tárgyak következtében. 

Egy ilyen baleset elkerülése, sokszor kevesebbe kerül, mint gondolnánk. Mind pénzben, mind időben!  A legtöbb autósboltban, szupermarketben akár pár ezer forintért is lehet kapni megbízható rögzítő eszközöket, amelyekkel pillanatok alatt rögzíthetjük a szállítani kívánt tárgyainkat.

A biztonságos szállításnál fontos odafigyelni a helyes rakományrögzítésre. Ehhez az első lépés a megfelelő rögzítőeszköz kiválasztása. A rögzítő eszköz csomagolásán, vagy a rajta található címkén megtaláljuk, mekkora súlyú tárgy rögzítésére alkalmas. A rögzítő heveder, vagy háló kampóit csak a járműben található rögzítési pontokhoz szabad kapcsolni. A járműben található gyári rögzítési pontok garantálják a pontos kapcsolódást és a szállítás közben felmerülő erőhatásoknak való ellenállást. Semmiképp ne akasszuk a rögzítő eszköz kampóit a jármű műanyag oldalelemeibe, tároló rekeszeibe vagy kárpitjába!

Ahogy az már említésre került, kiemelten fontos, hogy az áru súlyának megfelelően válasszunk rögzítő eszközt. Az ADAC által végzett teszt képein láthatjuk ennek következményeit. Az első képen gumipókkal, míg a második képen hevederrel került rögzítésre a fenyőfa. 

  

Járműveinkhez rengeteg kiegészítő rögzítő és tároló elemet kaphatunk kereskedelmi forgalomban, amelyek garantálják a biztos és kényelmes szállítást. Ezen eszközök megfelelően illeszkednek járműveinkhez és rendeltetésszerű használat esetén biztosan tartják árunkat a szállítás végéig.

A megfelelő rakományrögzítés mellett nem szabad megfeledkeznünk a jogszabályban előírtak betartásáról sem! Személygépkocsi tetőcsomagtartóján rakomány abban az esetben is szállítható, ha a járművön előre és hátra legfeljebb 40-40 cm-re túlnyúlik. A járművön túlnyúló rakományt (álló járművön is) legalább 40x40 cm méretű piros vagy piros-fehér csíkos zászlóval, illetőleg táblával, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között ezen felül a hátra kinyúló rakományt piros fényű lámpával és piros fényvisszaverővel, az oldalra kinyúló rakományt előre fehér fényű lámpával és fehér fényvisszaverővel, hátra piros fényű lámpával és piros fényvisszaverővel meg kell jelölni. A rakomány külső széle és a lámpa átvilágított felületének, illetőleg a fényvisszaverőnek a külső széle között vízszintes irányban legfeljebb 40 cm távolság lehet stb. Erről bővebben a 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól, 47.§-ában olvashatunk.

Amennyiben a szállítani kívánt áru túl nagy, kérje fuvarozó vállalkozások segítségét! Ne kockáztassa saját és mások testi épségét!

 

Szerző: Fazekas János (Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal, Jármű Módszertani Főosztály)