Bringológia


Gépjárműves szakterület   |  
2016.11.21.
Bringológia
Bringológia
A kerékpárra többé nem tekinthetünk egyszerű sport- vagy közlekedési eszközként, mivel Európa számos nagyvárosában beszélhetünk a biciklizés forradalmáról: ez a kétkerekű jármű az élhető városi környezet, a társadalmi mobilitás és a fenntartható gazdaság eszköze és szimbóluma lett.

A nagyvárosokban egyre többen választják a bringát, mint tiszta és gazdaságos közlekedési alternatívát, életmódot, vagy épp identitásképző és közösségteremtő eszközt. A kortárs design erre reagálva tömegével hozza létre a városi kerékpározáshoz kapcsolódó, azt támogató tárgyakat. A Iparművészeti Múzeumban november 27-ig látható Bringológia kiállítás az egyén, a helyi közösségek és a globális kihívások hármas metszetében mutatja be a formatervezés szerepét és jelentőségét a városi kerékpározásban. Hogyan ösztönözheti a design a biztonságos, kényelmes és stílusos biciklizést? Milyen szerepe van a tervezőnek a városi rendszerek kerékpárközpontú fejlesztésében? Hogyan hathat a bicikli a globális társadalmi és ökológiai folyamatokra?

A kiállítás több mint tíz ország legfrissebb innovációiból válogat. A formatervezés, mint szakterület és szakma értelmezési határait feszegeti: a látogató az új formai fejlesztések mellett rendszerformáló koncepciókkal, társadalmi projektekkel és újszerű technológiákkal ismerkedhet meg. Az anyag történeti kontextusát és jelentőségét a Közlekedési Múzeum gyűjteményének néhány különleges és kiemelt darabja adja meg. 

Láncszemek

Hogyan találhatja meg bárki a helyét a biciklis kultúrában, hogyan kapcsolódhatunk - mint egy láncszem - a többiekhez, akik már részesei ennek a társadalom egészére ható, életminőséget javító élménynek. Hogyan szállhat nyeregbe még több ember? A megoldás részben a designerek kezében van, akik az egyéni biciklizéshez terveznek forradalmasító tárgyakat.

Tandem

A városok és a kerékpározás viszonya kerül a homlokterünkbe. A tandem csak együtt hajtható sikerrel - a városi közösségek működésének kulcsa (is) az együttműködés, a részvétel és a kommunikáció. A kiállítás ezen szakasza urbanisztikai jelentőségű projekteket mutat be, valamint a bicikli vállalkozásokban és helyi gazdaságban betöltött izgalmas szerepéről is mesél.

Critical Mass

Egy rendszer akkor működik hatékonyan, ha a felhasználók száma elér egy kritikus tömeget. Milyen szerepet játszik a kritikus tömeg a kerékpár és a design kapcsolatában, a valódi és globális változást eredményező, társadalmi szempontból is fenntartható rendszerek kialakításában?

Szervezők: Közlekedési Múzeum, Iparművészeti Múzeum

Kurátor: Kultúrgorilla

Forrás: www.imm.hu