Biztonságosan kell rögzíteni a rakományt!


Biztonságosan kell rögzíteni a rakományt!
Biztonságosan kell rögzíteni a rakományt!
A tehergépkocsik és az autóbuszok által szállított rakomány rögzítésére, valamint a veszélyes árut szállító járművekre és azok vezetőire vonatkozó előírások betartásának fokozott ellenőrzése volt a június elejei ECR akció kiemelt célja.

A közúti balesetek számának csökkentése,  a közlekedésbiztonság növelése és a szabálytalanságok minél hatékonyabb feltárása érdekében a közlekedési hatóságok közúti ellenőrzéseit az ECR akció keretében országosan egységesen, egy időpontban hajtják végre.

Az ellenőrzés alapvető célja a megelőzés és a gépkocsivezetők figyelemfelhívása a rakodás szabályos végrehajtása és a közlekedésbiztonság összefüggéseire, valamint a közvetlenül kockázatot jelentő veszélyes áruszállító járművek, azok rakományának és gépjárművezetőinek kiszűrése.

Az akció során 1800-nál is több tehergépkocsit és több mint 30 buszt ellenőriztek a hatóságok. Ebből csaknem 170 jármű követett el szabálysértést: ebből 52 járműnél tapasztaltak nem biztonságos rakományrögzítést, de jellemző volt még a műszaki (közlekedésbiztonsági), illetve a vezetési idővel kapcsolatos szabálysértés is. Összesen nyolc tehergépkocsit szankcionáltak a forgalomból való azonnali kitiltással.