Az M7 autópálya teljes kitereléses közúti ellenőrzésének tapasztalatai


Gépjárműves szakterület   |  
2012.09.19.
Az M7 autópálya teljes kitereléses közúti ellenőrzésének tapasztalatai
Az M7 autópálya teljes kitereléses közúti ellenőrzésének tapasztalatai
2012. szeptember 18-án 10-16 óra között az M7 autópályán, Zalakomár térségében teljes kitereléses összehangolt közúti ellenőrzést tartottak a Zala megyei Rendőrkapitányság szervezésében. Az akcióban közreműködtek még a Katasztrófavédelem, a NAV, valamint a Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Somogy és Fejér Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségei, illetve a Nemzeti Közlekedési Hatóság Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatala Jármű Módszertani Főosztályának munkatársai.

Az akció során sajnos meglehetősen sok rossz műszaki állapotban közlekedő gépjárművet találtak: ide tartoztak a fékproblémák, hiányzó irányjelzők, sérült karosszéria, illetve szélvédők, de leszakadt kipufogóra is volt példa.​ Néhány esetben – ilyen volt egy törött alvázzal közlekedő járműszerelvény – az ellenőrzés alá vont járműveket a hatóság szakemberei azonnal kitiltották a forgalomból.Műszaki közlekedésbiztonsági állapot méréssel történő vizsgálatára 23 alkalommal került sor. Öt jármű esetében indult eljárás az üzembentartóval szemben.

 

A vezetési és pihenőidő szabályainak betartását 20 járművezetőnél vizsgálták a tisztviselők, és összesen hat esetben tapasztalták az előírások megsértését: két tachográf koronggal végzett fuvarozás,

 a tachográf berendezés sebességtartományához nem igazodó tachográf korongok alkalmazása, vagy a menetíró berendezés egyik plombáján történt átalakítás, amivel a tachográf berendezés manipulálható.Úthasználati díj ellenőrzés 556 jármű esetében történt, és díjmegfizetési problémát 11 gépjárműnél tapasztaltak.

A szállítási dokumentumokat, engedélyeket minden ellenőrzés alá vont szállítójármű esetében átvizsgálták.