Autonóm autók


Gépjárműves szakterület   |  
2015.01.19.
Autonóm autók
Autonóm autók
Az autonóm szó jelentése: önálló, független, önrendelkező. A címbeli kifejezés elég furcsa, de az angol nyelvű szakirodalom az „autonomous” kifejezést használja azokra a járművekre, amik képesek az úton „önmagukat irányítani”. Ezek az autók már nem jövőbeli utópiák, az amerikai kontinensen – bár még csak prototípusok formájában – már az utakon vannak.

Talán elsőre meglepő, hogy egy európai prémium márka, az AUDI tesztelte önjáró autóját Amerika útjain. Legalább ennyire meglepő, hogy az évenként Las Vegasban megtartott elektronikai és számítástechnikai vásár, a CES (Consumer Electronics Show) egyik 2015. évi szenzációja az AUDI autonóm járműve volt.

A prototípus már működőképes, az amerikai Wired magazin munkatársai egy 500 mérföldes próbautat tettek meg vele közúti forgalomban. Az Amerikai Egyesült Államok négy állama – köztük az érintett Kalifornia és Nevada – már elkészítette a szükséges szabályozást az autonóm autók közúti közlekedésben való részvételéhez. A szabályok bonyolultak, államonként eltérnek egymástól. Egyik ilyen szabály például, hogy az autonóm autót csak olyan személy „vezetheti", aki egy erre specializált képzésen részt vett. Az autó egyelőre csak az autópályán vezetheti önmagát, a kihajtó előtt figyelmezteti a vezetőt, hogy vegye át az irányítást. Ha ez nem történne meg, az autó vészvillogóval leáll. A vezérlést a kormányon elhelyezett két nyomógomb egyidejű megnyomásával lehet az autó számára átadni. A tempomathoz hasonlóan, bármely beavatkozásra (gázadás, fékezés, kormány megmarkolása vagy mozdítása) visszaadja a vezérlést. Épp ez teszi kockázatossá a vezetést, hiszen egy rossz mozdulattal elérhető, hogy éppen senki nem kontrollálja az autót.

A Google autói már több mint 700 000 mérföldet tettek meg, és olyan prototípus is készült, amiben már nincs kormánykerék. Az AUDI lassabban halad, de célja a sorozatgyártású modell mielőbbi elkészítése, amire a leendő vásárlóknak az AUDI tájékoztatása szerint csupán 3-5 évet kell várniuk.

Fontos kérdés, hogy az elkövetkező időben hogyan fog alakulni a jogszabályi környezet. Szakmai szempontból fontos a felelősség kérdése. Vajon hogyan viselkednek ezek a járművek tényleges vészhelyzetekben? Hogyan vizsgáljuk a jövőben ezeket a járműveket? Mikor érik el a fedélzeti számítógépek a top pilóták képességeit? Egy dologban biztosak lehetünk, a következő évtizedben az összes fenti kérdésre megkapjuk a választ, hiszen biztosan megjelennek az utakon az önjáró járművek.

Érdekesség:

A híres 12,42 mérföld hosszú Pikes Peak gyorsasági szakaszt az AUDI önjáró autója 27 perc alatt tette meg. Ezen a szakaszon a rekordot Sebastien Loeb tartja 8 perc 14 másodperccel . Ez egyelőre több mint háromszoros sebességet jelent, de mindezek ellenére elismerendő egy olyan járműtől, amit „szilícium és vas" vezet.

Forrás: http://www.wired.com/2015/01/rode-500-miles-self-driving-car-saw-future-boring/