A gépjárművezetők legfontosabb okmányai, kötelezettségei a közúti árufuvarozásban


Gépjárműves szakterület   |  
2015.02.24.
A gépjárművezetők legfontosabb okmányai, kötelezettségei a közúti árufuvarozásban
A gépjárművezetők legfontosabb okmányai, kötelezettségei a közúti árufuvarozásban
Egy tehergépjármű vezetőjének számos különböző okmánnyal kell rendelkeznie, amelyek igazolják a munkakör betöltésére való jogosultságot és a megfelelő színvonalú munkavégzéshez szükséges szakmai képesítések meglétét. Az alábbiakban ezen okmányok közül mutatjuk be a legfontosabbakat, ismertetjük a megszerzésükre vonatkozó kötelezettségeket és a fontosabb feltételeket.

Elsőként természetesen a tehergépjármű vezetésére jogosító vezetői engedélyt kell említenünk. A közúti árufuvarozásban használt tehergépjárművek vezetéséhez jellemzően „C", illetve „C+E" kategóriás járművezetői tanfolyam elvégzése és sikeres vizsga letétele szükséges. A „C" kategória megszerzésének feltétele az érvényes „B" kategóriás vezetői engedély és a betöltött 21. életév, a „C+E" kombinált kategória megszerzése pedig csak a „C" kategória megszerzése után lehetséges.

A hivatásos gépjárművezetői tevékenység végzéséhez 2. alkalmassági csoportba tartozó egészségi alkalmassági vizsgálattal kell rendelkezni, amely a 60. életév betöltése előtt 5 évre, azután pedig 2 évre adható ki. A munkavégzéshez szükséges egészségi alkalmasságot a vezetői engedélybe bejegyzett 102-es kód jelzi.

A 7500 kg megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó, közúti közlekedési szolgáltatást végző tehergépkocsi, vontató, nyerges vontató és járműszerelvény vezetéséhez pályaalkalmassági vizsgálaton kell részt venni, amelynek keretében a III. alkalmassági kategória követelményeit kell sikeresen teljesíteni. Speciális esetekben (veszélyes áruszállítás) szükség lehet a II. alkalmassági kategória megszerzésére is. A pályaalkalmassági minősítés 1-5 évig terjedő időtartamra korlátozható, az esetleges korlátozást - az alkalmassági kategóriával együtt - a minősítés megszerzését követően kiadott határozat tartalmazza.

A közúti közlekedési szolgáltatást végző tehergépjármű-vezetők szakmai képesítésére vonatkozó Európai Uniós szabályozásnak megfelelő Gépjárművezetői Képesítési Igazolványt – közismertebb nevén GKI kártyát – a Nemzeti Közlekedési Hatóság által felügyelt szaktanfolyami képzés és vizsga teljesítésével lehet megszerezni. A GKI bevezetése előtti nemzetközi, illetve belföldi árufuvarozói képesítések 2014.09.09 óta már nem érvényesek, a tevékenység végzéséhez GKI igazolvány szükséges. A vizsga teljesítése után a hatóság egy 95-ös közösségi kódot tartalmazó plasztikkártyát állít ki, amelyet egységesen az Európa Unió országaiban 5 évig fogadnak el, 5 év elteltével a gépjárművezetőnek újra el kell végeznie a tanfolyamot és le kell vizsgáznia.

Speciális esetekben a sofőröknek egyéb képesítésekre is szüksége lehet. Az ADR szerinti veszélyes áruk szállításához rendelkezni kell ADR oktatási bizonyítvánnyal, amelynek megszerzésére szintén szaktanfolyami képzés és vizsga keretében van lehetőség.

Ha a gépjárművezető az áru ki- és berakodását rakodógépek használatával végzi, akkor szüksége lehet az adott gép kezelésére jogosító OKJ-s bizonyítványra és gépkezelői jogosítványra.

A vezetői engedélyen, PÁV határozaton és megfelelő szakmai képesítéseket igazoló okmányokon kívül a digitális tachográffal felszerelt járművek vezetőinek digitális tachográf kártyával – hétköznapibb nevén sofőrkártyával - is rendelkezniük kell, amelyet vizsga nélkül igényelhetnek a lakóhelyük szerinti illetékes Közlekedési Felügyelőségnél.

A fentebb említett kötelező képesítések és jogosultságok megszerzését követően sem feltétlenül ér véget a tehergépjármű-vezetők képzési-tanulási folyamata, a balesetmentes munkavégzés és a magas szolgáltatási színvonal biztosításának érdekében a munkáltató egyéb képzéseket és tanfolyamokat is előírhat alkalmazottainak. A munkáltató által szervezett belső képzések legjellemzőbb témái a speciális rakományrögzítési és munkavédelmi ismeretek, a vezetési időkkel, pihenőidőkkel és megszakításokkal kapcsolatos szabályok, illetve a tachográf-készülékek gyakorlati kezelése.

Ideális esetben a jogszabályok és a munkáltató által megkövetelt képzések mellett a tehergépjármű vezetőjének önálló igénye is ösztönzi a szakmai ismeretek folyamatos aktualizálását, bővítését.