Közlekedjünk közösen! Szemléletformáló szezonindító a Hungaroringen


Gépjárműves szakterület   |  
2015.03.30.
Közlekedjünk közösen! Szemléletformáló szezonindító a Hungaroringen
Közlekedjünk közösen! Szemléletformáló szezonindító a Hungaroringen
A közlekedési balesetben elhunytak több mint fele gyalogosként, kerékpárosként, illetve motorosként szenvedett végzetes kimenetelű szerencsétlenséget tavaly, ezért a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a tavasz beköszöntével szakmai partnereivel együtt szemléletformáló szezonnyitón hívta fel a figyelmet a biztonságos közlekedésre. A közlekedéskultúrát népszerűsítő összejövetelen a szakemberek egyetértettek a legkisebbek közlekedésre nevelésének fontosságával.

Közlekedjünk közösen! címmel kerékpáros, motoros, gyalogos szezonnyitót tartott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakmai partnereivel Mogyoródon: a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Rendőrség és a Hungaroring szakemberei a tavasz beköszöntével együtt megváltozott közlekedési helyzetre, a közutakon ismét megszaporodott kerékpárosokra, motorosokra, és az ezzel járó veszélyekre kívánták felhívni a figyelmet. Gyulay Zsolt, a házigazda Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, noha a pálya legfőbb eseménye kétségkívül a Formula-1, ám a cég hagyományosan aktív a különböző közlekedésbiztonsági programok terén. A Miniring három éve a kicsiknek szóló egyedi képzési programjuk, amely kifejezetten a legkisebbeket célozta meg. De a közlekedésbiztonságot szolgálja a versenypálya közepén található vezetéstechnikai centrum és tanpálya is, hangzott el. 

A közlekedéskultúra alapja

„Közös kötelezettségünk, hogy felelőtlen magatartással ne veszélyeztessük saját vagy mások testi épségét" – mondta Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkár, aki megemlítette: a tavasszal párhuzamosan megnövekedett kerékpáros és motoros közlekedés veszélyekkel is jár. Nem lehet mindenhol a kerékpáros és autós közlekedést szétválasztani, ezért a közlekedőknek toleranciával kell viseltetniük a másik iránt. „A közlekedéskultúra alapja, hogy a másik közlekedőben ne útakadályt, ne a legyőzendő ellenfelet lássuk, hanem útitársat, aki ha nem is ugyanoda tart, mint mi, de ugyanúgy biztonságban szeretne megérkezni. Ha az együttműködés helyett a felülkerekedni vágyás az úr az utakon, az összeütközést kis szerencsével akár el is kerülhetjük ugyan, de a napunkat beárnyékoló ingerültség és rosszkedv tartósan velünk marad. A bármi áron előzésnél ezért is sokkal hasznosabb az előzékenység" – fejtette ki véleményét a helyettes államtitkár. Becsey Zsolt leszögezte: a helyes közlekedéskultúrát érdemes a lehető legfiatalabb korban elsajátíttatni, hiszen a gyermekek a leginkább védtelen résztvevői a közlekedésnek. A fejlesztési tárca ezért idén először pályázatot indított általános iskolák számára. A 95 millió forintos keretösszegből első körben több mint 530 alapfokú oktatási intézményben tartanak közlekedésbiztonsági órákat a gyermekeknek, szülőknek és pedagógusoknak.

A gyerekek oktatása

Óberling József rendőr ezredes, az Országos Balesetmegelőzési Bizottság ügyvezetője statisztikai mutatókkal árnyalta az elhangzottakat: elmondta, tavaly 626-an haltak meg közlekedési balesetben. Ebből 260-an gyalogosan vagy kerékpáron vesztették életüket, míg 62-en motorkerékpáron, ami az áldozatok több mint a fele. „Látható, hogy a gyalogosok, kerékpárosok, motorosok milyen veszélynek vannak kitéve" – mondta az ezredes, aki szerint csupán rendőrségi eszközökkel már nem lehet jelentősen csökkenteni a közlekedési balesetben elhunytak számát, az oktatás kiemelkedően fontos. „A kilencvenes évek elején évente száz 14 évnél fiatalabb gyermek vesztette életét közúti balesetben, ma tíz gyermek. Látható, ha foglalkozunk a gyerekekkel, akkor annak van eredménye" – utalt Óberling József a gyerekkori közlekedésbiztonsági oktatás fontosságára. 

A hatóság feladata

Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke elmondta, a szervezet minden eszközt bevet annak érdekében, hogy a közutakon a kölcsönös partnerség elfogadottá váljon, ezért a hatóság tavaly szinte megszámlálhatatlan közlekedésbiztonsági rendezvényt tartott. Az NKH többek között elindította a kreszfelfrissito.hu honlapot, amely kiváló lehetőséget nyújt az egykor megszerzett, de az idő múlásával kissé megkopott szabályismeret újbóli áttekintésére.
A szezonnyitón ezután látványos elméleti és gyakorlati programbemutató támasztotta alá az elhangzottakat. Óvodásoktól az ötven felettiekig, a kerékpárosoktól a motorosokig különféle csoportok próbálhatták ki az NKH képességfejlesztő játékait, reakcióidőt mérő berendezéseit, míg a kerékpáros KRESZ-pályán ügyességi feladatok várták a gyerekeket. Akik zárásként – a motorosokkal együtt – a szezon szimbolikus nyitányaként saját közlekedési eszközükön egy kört is tehettek a Hungaroringen.