British Columbia tartomány (Kanada) képzési programjának bemutatása


Gépjárműves szakterület   |  
2015.05.20.
British Columbia tartomány (Kanada) képzési programjának bemutatása
British Columbia tartomány (Kanada) képzési programjának bemutatása
Az érdekes amerikai képzési programnak megfelelően autósiskolák, cégek, egyetemek és egyéb szervezetek nevezhetők ki képzési intézményként, továbbá hatalmazhatók fel az oktatásra és a járművezetők, illetve a jelentkező szakoktatók kompetenciájának felmérésére.

A hallgatóknak teljesíteni kell a kötelező képzési programot, és meg kell felelni az intézet által előírt értékelésen. A program tartalmazza a járművezetői és a szakoktató tanúsítást is.

A járművezető tanúsító program alatt a gyakorlati vizsga követelmények magukba foglalják a fékrendszer indulás előtti vizsgálatát, 1-4 kategóriákban (1 kategória: gépjárművek, kivéve motorkerékpárok.; 2 kategória: buszok.; 3. kategória: 3 vagy több tengelyes gépjárművek, illetve ilyen járműből és egy vagy több tengelyes vontatmányból álló járműszerelvény.; 4 kategória: taxi, mentőautó, illetve max. 24 utas szállítására alkalmas autóbusz.) az indulás előtti vizsgálatokat és a forgalmi vizsgát, vagy motorkerékpáros vizsga esetén a vizsgabiztos által kijelölt motorvezetői készségfeladatokat. A járművezetői tanúsító program nem vonatkozik az 5 (két év próbaidő után tehető, ha addig nem volt büntetve.), a 6 (motorkerékpár vagy moped.), a 7 (nem kezdő vezető felügyelete mellett használható.), a 8 (korlátozott motorvezetői engedély.) kategóriák forgalmi vizsgáira. Az 1-4 kategóriák tanúsítása csak azon szervezetek számára engedélyezett, amelyek oktatják és vizsgáztatják saját munkavállalóikat.

A szakoktatói tanúsítás azon szervezetek számára elérhető, akik képezni és vizsgáztatni kívánják az oktatókat utasszállító jármű, motorkerékpár vagy haszongépjármű oktatására. Az ICBC továbbá egyedüli programot is kínál a korábbi, szakoktatói tapasztalattal rendelkező jelentkezőknek, akik mentesülni kívánnak a szakoktatói program elvégzése alól.

Azoknak a szervezeteknek, akik járművezető tanúsító intézetté kívánnak válni, első lépésben jelentkezniük kell az ICBC járművezetői oktatóosztályán.

Motorvezetői készség - vizsga/felmérés

A motorvezetői készség vizsga az első gyakorlati megmérettetés, ami a 6 vagy 8 kategóriájú motorkerékpáros vezetői engedély megszerzéséhez szükséges. Ez tulajdonképpen egy járműkezelési vizsga, ami a járművezetők képességét méri fel a motorkerékpár ellenőrzésével és irányításával kapcsolatban. A motorkerékpár-vezetőket 15 manőverből álló sorozat megtétele után pontozzák és értékelik. A kezdő motorosoknak demonstrálniuk kell, hogy elsajátították a motorozás alapjait, hogy a kezdő vezetői engedélyüket olyanra módosítsák, ami lehetővé teszi a felügyelő nélküli közlekedést a forgalomban, illetve a 60 km/h-nál nagyobb sebességgel való közlekedést. A motorvezetői készség felmérés feladatai egyenértékűek a motorvezetői készség vizsgáéval, de a vizsga csak egy tanúsított intézmény jóváhagyott képzési programjának a része lehet.

Forrás: http://www.dtcbc.com/driver-certification-facilities/docs/mv1450.pdf