Kiszűrik a tisztességtelen autósiskolákat


Gépjárműves szakterület   |  
2014.02.24.
Kiszűrik a tisztességtelen autósiskolákat
Kiszűrik a tisztességtelen autósiskolákat
Lehet, hogy megtévesztették? A hirdetésben ígért kedvezmény csak az autósiskola reklámjában létezik? Más van a szórólapon és más a csekken? Két hatóság összehangolt akcióban ellenőrzi a budapesti autósiskolákat.
Átlagos hétköznap valahol Budapesten. Az egyik közismert gépjárművezető-képzéssel foglalkozó vállalkozás irodája előtt a szokásos napi rutin szerint zajlik az élet. Jönnek-mennek az ügyfelek, képzésre vagy épp vizsgára jelentkeznek, többen a tanfolyami árakat böngészik. A pult mögött szolgálatkész kisasszony, aki meglepődik, amikor kiderül: nem jelentkezési procedúrával, hanem ellenőrzéssel telik a következő órája.
 
A Nemzeti Közlekedési Hatóság és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szakemberei öt napon át tartó akciójuk során kifejezetten a gépjárművezetői képzésben érintett cégekre fókuszálnak. Összehasonlító vizsgálatuk során azt ellenőrzik, hogy a képző szervek vállalási feltételeik, írásos tájékoztatójuk valamint a tanulói szerződések milyen viszonyban vannak egymással. Az ellenőrzés kiterjed arra is, hogy a képzést végző vállalkozás valóban azokat az árakat építette-e be a vizsgázónak, amelyeket az önmagát népszerűsítő felhívásokban, reklámokban ígért. A szakemberek emellett azt is feltérképezik, hogy az ügyfélfogadó helyiség megfelel-e a szabályoknak, illetve ellenőrzik az ügyfélfogadási idő betartását is. 
 
A pult mögött kifejezetten együttműködő a hölgy, mivel azonban a főnök a város távoli pontján lévő másik irodában tartózkodik, így telefonon tartják a kapcsolatot. Fogyasztóvédelmi szempontból nem tűnik bonyolultnak az ellenőrzés. A cég netes hirdetése szerint 30 százalékos kedvezményt ígér, az ellenőrök kérnek néhány befizetést igazoló csekket, így egyből kiderül, valóban kedvezményes volt-e a gépjárművezetői képzés. A tapasztalatok azt mutatják, az árbeli eltérések leginkább az alapórák, a pótórák, a tanfolyami és vizsgadíjak esetében szoktak előfordulni, de sűrűn találkoznak olyannal is, amikor gyakorlati oktatás során alkalmazott gépjárművek nem azok, amelyeket korábban ígértek. 
 
Szakmai szempontból már a Nemzeti Közlekedési Hatóság referensei ellenőrzik a módszertani alapvetéseket, de mint kiderül, az irodákban ritkán találnak szabálytalanságokat. „Olyan gyakran előfordul, hogy a kért dokumentumokat nem abban az irodában tárolják, ilyenkor jegyzőkönyvet veszünk fel, és a cég beküldi a kért dokumentumokat – mondja az NKH vizsgafelügyeleti szakembere. – Inkább a gyakorlati képzésnél szoktunk szabálytalanságokat felfedezni, leggyakrabban azt, hogy a tanuló nem vezeti le az előírt óraszámot, mivel az autósiskola így spórol a költségeken, ami közlekedésbiztonsági szempontból vállalhatatlan.– fogalmaz az inkognitóját megőrizni kívánó szakember.
 
Az NKH és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség a piac védelme és a közlekedésbiztonsági érdekeket szem előtt tartva folytatja az ellenőrzést, és a jövőben is határozottan fellép a tisztességtelen kereskedelmi magatartással szemben.