A rakományok szabályos szállítását ellenőrzi a hatóság


A rakományok szabályos szállítását ellenőrzi a hatóság
A rakományok szabályos szállítását ellenőrzi a hatóság
Összehangolt országos ellenőrző akciót indított a Nemzeti Közlekedési Hatóság, amely ezúttal kifejezetten a járművek rakományának szabályos szállítására, illetve a rakodás szabályainak betartására fókuszál. Az „Overload” elnevezésű akció során a hatóság augusztus 24-26. között országszerte egységes elvek mentén ellenőrzi a járműveket.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Jármű Módszertani Főosztálya – a megyei (fővárosi) kormányhivatalok műszaki engedélyezési és fogyasztóvédelmi főosztályainak közreműködésével – országos ellenőrző akciót szervezett, amelynek célja a közlekedésbiztonságra közvetlenül kockázatot jelentő szállító járművek rakományának és gépjárművezetőinek kiszűrése. Az „Overload" (jelentése: túlterhelés, tehertöbblet, túlsúly, súlytöbblet) akció során a megállított és ellenőrzött gépjárművezetők figyelmét minden esetben felhívják a szakemberek a szabályos rakodás fontosságára, annak közlekedésbiztonságot érintő hatásaira.

Minden járművet egységesen ellenőriznek

A közúti ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordítanak a szakemberek a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó és az ezt nem meghaladó gépjárművek és a kapcsolódó pótkocsik által szállított rakomány rögzítésére vonatkozó előírások betartásának ellenőrzésére. A vizsgálat valamennyi esetben kiterjed arra, hogy a gépjármű vajon megfelel-e a teherszállításra vonatkozó feltételeknek, legyen szó ömlesztett árut, darabárut, illetve veszélyes anyagot szállító járműről. Az ellenőrzési akció augusztus 24-én kezdődött és 26-ig tart.