Ugrás a tartalomhoz
Menü

Motoros tudnivalók


A közutakon szezonálisan közlekedő – kezdő és haladó ismeretekkel rendelkező – motorosoknak kínálunk ismeretbővítő anyagot, a műszaki tudnivalókon keresztül a képzési előírásokon át az úthasználatig, kitérve a felszerelésekre és a közlekedésbiztonságra is.

 

Kapcsolódó cikkek


A motorkerékpár téli álma - biztonság és szakszerűség

Akárcsak nyáron, a téli hónapok során is jellemző a szélsőséges időjárás. A tél ugyanúgy érinti a közúti közlekedés összes résztvevőjét, de legfőképpen a motorkerékpárosok részére kedvezőtlen időszak. Arra viszont hasznos lehet, hogy a tavasz kezdetéig karbantartsa, konzerválja a tulajdonunkban lévő gépjárműveket.

Amit a segédmotoros kerékpárosoknak tudnia kell!

Mielőtt a jó idő beköszöntével nekiindulunk, érdemes felidéznünk az elindulás előtti karbantartás részleteivel és a segédmotoros kerékpárral történő közlekedés szabályaival kapcsolatos tudnivalókat.

Amiért fontos a bukósisakok használata

Tavasszal a motorkerékpárok felélesztése a téli álomból sokak számára ruházat frissítését is jelenti, ennek pedig talán a legfontosabb része a bukósisak. A megfelelő darab kiválasztásakor válogathatunk a különböző kialakítású, formájú, anyagú típusokban, szellőzési megoldásokban, napellenzős, sötétített ablakos (napszemüveges) változatokban is, de mindeközben nem érdemes megfeledkezni a sisak eredeti céljáról: a biztonságról.

Az okosrobogó

Az elektromos és hibrid járművek manapság már az utcakép szerves részét képezik, ráadásul a zöld rendszámtábla miatt messziről felismerni azokat. Viszont szembetűnő, hogy amíg a személygépjárművek piaca növekszik, egyelőre kevés innovatív megoldás létezik motorkerékpárokra.

Korszerű műszaki követelmények kerékpárra, motorra és autóra

Több ponton változnak a közúti járművek forgalomban tartásának műszaki feltételeit rögzítő jogszabályok. A legkésőbb 2014. január elsején hatályba lépő, közlekedésbiztonsági célú rendeletmódosítások egyszerűsítik a jogalkalmazást az üzembentartók számára. Az európai gyakorlathoz igazodnak a kerékpárok kötelező felszerelését és gépkocsis szállításukat szabályozó előírások. Egyértelmű rendeleti definíció mutat irányt a megfelelő minőségű téli gumiabroncsok kiválasztásában.

Motorkerékpáros manőverezési feladatok a kanadai járműkezelési vizsgán

A motorozás szempontjából, területének nagy részén, kedvezőtlen időjárási viszonyokkal rendelkező Kanadában a korábbi évtizedekkel ellentétes módon az utóbbi pár évben egyre nagyobb népszerűségnek örvend a motorkerékpárral való közlekedés. Ennek megfelelően Kanadában is egyre hangsúlyosabbak a motorosok biztonságával kapcsolatos közlekedéspolitikai célkitűzések, amelyek eredményeként az ország British Columbia nevű tartományában megújításra kerültek a „nagymotoros” járműkezelési vizsgakövetelmények.

Motoros flow

Élvezed, ha motorral közlekedsz csúcsforgalomban? - ezt kérdezi a „Motorkerékpárosok és az Agresszió” kutatás szerzője. A kutatásban Shojiro Niwa egy rendkívül érdekes pozitív pszichológiai szempontot vet fel, a Csíkszentmihályi Mihály által leírt flow-élményt, amely ellensúlyt képvisel a motorosokkal kapcsolatos sztereotípiával szemben,miszerint rájuk inkább az agresszió jellemző.

Vissza a tetejére