Ugrás a tartalomhoz
Menü

Téli átállás


Mint minden szezonváltáskor, a tél beköszönte előtt is kiemelten fontos, hogy az üzembiztonság érdekében elvégezzük a rendszeres időközönként esedékes karbantartást, illetve hogy felkészüljünk az átalakuló közlekedési viszonyokra. Az őszi-téli időszakban megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez minden közlekedőnek alkalmazkodnia kell.

 

Kapcsolódó cikkek


"Téli átállás 2013" – ingyenes állapotfelmérés és közúti ellenőrzési akció

Országszerte 21 helyszínen ingyenes műszaki állapotfelméréssel, valamint összehangolt közúti ellenőrzési akcióval kívánja felhívni a gépjárművezetők figyelmét a téli időjárás okozta közlekedési feltételek megváltoztatására a Nemzeti Közlekedési Hatóság Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatala a megyei/fővárosi közlekedési felügyelőségekkel közösen.

A Téli átállás 2016 akció eredményei

Majdnem négyezer gépjárművet állítottak meg a közutakon november elején a szakemberek, akik a téli átállást, a zord időjárási körülményekre való felkészülést kívánták ellenőrizni. Kiderült, az autósok jelentős hányada már téli vagy négy évszakos gumiabroncsokkal közlekedik, ám továbbra is gyakori probléma az ablaktörlő lapátok nem megfelelő állapota, a világítóberendezések beállítása, fényereje.

Hogyan segítenek a vezetést támogató rendszerek télen?

Az autógyártás kezdeti biztonságtechnikai kritériumaihoz képest, ma már – hála az információtechnológiai forradalomnak – számos vezetést támogató rendszer is segítségünkre van az autóban, amivel akár a téli, nehéz útviszonyok között is jelentősen mérséklődik a balesetek bekövetkezésének kockázata, illetve az esetlegesen mégis megtörtént balesetben jelentősen csökken a bekövetkezett sérülések súlyossága.

Hét tipp a biztonságos téli közlekedéshez

Kiemelt odafigyelést követel a közúton közlekedőktől az időjárási viszonyok megváltozása. Fontos a gépjárművek téli felkészítése, a vezetéstechnikai átállás, a „téli rutin” megszerzése. A biztonságos közlekedés feltételeinek betartása ugyanis életeket menthet – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Közlekedési Hatóság. Hét tipp a kellemetlen meglepetések és az esetleges balesetek elkerülése érdekében:

Hó és jég - lassíts még!

A zord körülmények közötti vezetés kihívás lehet, és különösen kihat azon járművezetőkre, akiknek muszáj szembenézni a tél veszélyeivel. A hivatásos sofőrök például jelen vannak az utakon, bármilyen is az időjárás.

Látszani, de nem mindegy, hogy minek

Számos követelmény vonatkozik a járművek kivilágítására. A szabályozások betartása nemcsak a saját járművünk megfelelősége szempontjából fontos, hanem azért is, mert a többi közlekedésben résztvevő ezt várja el tőlünk.

Műszaki átvizsgálás nyílt nap

20151113000000 true A biztonságos téli közlekedést elősegítve november 11-13. között 2015-ben is megrendezi a " Téli átállás " nevű akcióját a Nemzeti Közlekedési Hatóság a megyei (fővárosi) kormányhivatalokkal együttműködve. Az akció keretében pénteken a hatósági műszaki vizsgálóállomásokon nyílt napot tartanak, ahol bárki ingyenesen átvizsgáltathatja a gépjárművét, hogy a hűvös, csapadékos időszakban is megfelelő műszaki állapottal közlekedjen. 20151113000000

Nappali menetjelző lámpa a gépkocsikon

A közutakon közlekedve napjainkban egyre többször találkozhatunk olyan járművekkel, amelyek lakott területen belül nappal, jó látási körülmények között is ki vannak világítva elöl. Ezek azok a járművek, amelyeket nappali menetjelző lámpával láttak el.

Télen is biztonságban

Ebben az évben is kiemelt figyelemmel követi a járművezetők és a járművek téli üzemeltetési viszonyokra való felkészülését a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a Megyei (Fővárosi) Kormányhivatalok Közlekedési Felügyelőségei. A november 12-15 között megrendezett „Téli átállás” nevű akció alapvető célja a gépjárművezetők fokozott figyelemfelhívása volt az útviszonyok, ezáltal pedig a közlekedési feltételek időjárás alakulásából eredő megváltozására, valamint a járművek műszaki állapotának célzott – elsősorban a gumiabroncsokra, a fagyálló folyadékra és a világító- és jelzőberendezésekre fókuszáló – közúti ellenőrzése. Mivel a hangsúly a megelőzésen volt, ezért a műszaki vizsgálóállomásokon nyílt nap keretében lehetőség adódott a gépjárművek átvizsgáltatására.

Téli közlekedés a gépjármű és gépjárművezető szempontjából - tanácsok és tippek

Mivel manapság jellemző az időjárási körülmények gyors és drasztikus megváltozása, akár 24 óra alatt is alapvető fordulat állhat be a közlekedés feltételeiben: talajmenti fagy, jégbordák, köd, hó. Vezetéstechnikai és karbantartási tippek téli autózáshoz.

Vissza a tetejére