Ugrás a tartalomhoz
Menü

Vezetéstechnika


A közlekedési balesetek megelőzése, elkerülése érdekében számtalan dologra oda kell figyelnünk vezetés közben, hiszen sok minden befolyásol minket, rengeteg inger ér. A téma elméleti megközelítését vizuális anyagok színesítik. Vegyük át együtt a helyes alapokat!

 

Kapcsolódó cikkek


A korszerű világítóberendezések helyes használata

Európa több országában jó látási viszonyok mellett is előírás a tompított fényszóró, vagy a nappali menetjelző fény használata a mozgó járműveken.

A vezetés közbeni figyelemelterelés

Manapság a mobiltelefonok, tabletek, szórakoztató elektronikai eszközök rohamos terjedésével a vezetés közbeni figyelemelterelés esélye is megnő. Egy kutatás szerint a gépjárművezetők a vezetési idő felében valami olyasvalamivel foglalkoznak, ami potenciális veszélyforrást jelent.

Az okos visszapillantó tükör

A közúti közlekedés biztonságának egyik alapvető feltétele, hogy a járművezető megfelelően meg tudja figyelni a környezetet, tisztában legyen a jármű előtt, mellett és mögött zajló eseményekkel. A jármű mögötti környezet megfigyelését biztosító visszapillantó tükör használatát azonban megnehezíthetik bizonyos tényezők, a látóteret gyakran korlátozhatják a hátul ülő utasok, a napszaki vagy az időjárási körülmények.

Eszik vagy vezet?!

Azt egyelőre még nem tudni, hogy várhatóan mikor kerül sor a tételes felsorolásra a KRESZ-ben, az azonban biztos, hogy a szaktárca alapvetően minden olyan járművezetői magatartást közlekedésbiztonsági szempontból nemkívánatosnak tekint, illetve veszélyesnek tart, amely elvonhatja a vezető figyelmét, vagy korlátozhatja a vezetéshez szükséges képességeit.

Figyelemfelhívás a figyelmetlenségre

Napjainkban a közúti balesetek jelentős százaléka a járművet vezető figyelmének elterelődése miatt következik be. Az autókban egyre több a figyelem elterelésére alkalmas, pillanatnyi zavar okozására képes elektronikus eszköz, így a jövőben erre az okra visszavezethető balesetek arányának növekedésére sajnos számítani lehet.

Hogyan kerüld el az agresszív vezetést!

Az agresszív vezetés aggasztó a társadalomban, és valódi fenyegetést jelent minden úthasználónak. Ezzel az írással abban segítünk bennünket, hogy ne legyünk az országúti agresszorok áldozatai.

Hogyan kerüljük el az álmos vezetést!

Az álmosság érzése különösen veszélyes vezetés közben. Az álmosság lelassítja a reakciókat, csökkenti az éberséget, rontja a döntéshozatalt - akár a drogok és az alkohol. Az álmos emberek hasonlóan viselkednek a részegekhez – ennek hatását a közlekedésbiztonság nem hagyhatja figyelmen kívül.

Pszichológiai tényezők a vezetésnél kedvezőtlen időjárási viszonyok között

Bizonyos szakaszokon minden vezetőnek kihívást jelent rossz időben vezetni. Sajnos sokan nem tartják fontosnak, hogy ilyenkor változtassanak vezetésükön – alábecsülve az alkalmazkodás jelentőségét.

Vezetéstechnikai tréning „csúszójárművel”

A speciálisan kialakított pályán, speciális járművekkel végrehajtott vezetéstechnikai tréningek egyre nagyobb népszerűséggel bírnak. Ezen tréningek célja a járművezető döntési és technikai képességének fejlesztése a valós vezetés során esetlegesen tapasztalható, extrém időjárási és környezeti körülmények, illetve veszélyhelyzetek szimulálása által.

Vissza a tetejére