A régió legmodernebb léginavigációs tudásközpontja


Légügyi Szakterület   |  
2016.04.21.
A régió legmodernebb léginavigációs tudásközpontja Fotó: Hungarocontrol
A régió legmodernebb léginavigációs tudásközpontja Fotó: Hungarocontrol
Az idén százéves magyar légiforgalmi irányítás legjobb hagyományainak továbbélését jelenti a nemrégiben átadott léginavigációs tudásközpont, amely a térség legmodernebb oktatási központja: a 3,5 milliárdos beruházás révén a Hunagrocontrol az európai légiközlekedés egyik meghatározó szereplője lehet.

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. világszínvonalú léginavigációs tudásközpontjának része a légiforgalmi irányítókat képző Léginavigációs Akadémia, a kutatás-fejlesztési, valamint a radarszimulációs és kényszerhelyzeti központ. A 3,5 milliárd forintos beruházás révén olyan integrált szolgáltatásokat nyújtó központ jött létre, amelyet az iparág nemzetközi szereplői vehetnek igénybe, de a fejlesztéssel a HungaroControl a saját piaci pozícióját és versenyképességét is erősítette.

Növekvő forgalom, nulla másodperc késés

A tudásközpont az idén százéves magyar légiforgalmi irányítást legjobb hagyományait ötvözi a jelenkor technikai fejlettségével. Az elhivatottságot és szakértelmet jelzi, hogy elmúlt öt évben egy másodperc késést sem okozott a szolgálat a légtérhasználóknak, miközben 2015-ben 11,5 százalékkal nőtt a forgalom, és az irányítók egy év alatt 730 ezer légi járművet kezeltek. A szakszolgálat élen jár a csúcstechnológia fejlesztésében és nemzetközi együttműködések kialakításában, és ezek mind azt szolgálják, hogy a HungaroControl meghatározó szereplő legyen az európai légiközlekedésben. 

Magas presztízsű végzettség

A Léginavigációs Akadémia 350 négyzetméteren, 34 szimulátorállással és két 180 fokos, háromdimenziós képi megjelenítéssel rendelkező toronyszimulátorral garantál versenyképes tudást és magas nemzetközi presztízsű végzettséget a légiforgalmi irányítók következő generációinak. A kutatás-fejlesztési és szimulációs központ egyidejűleg 34 irányítói és 26 álpilóta munkaállomással szolgálja ki az igényeket. A radarszimulációs és kényszerhelyzeti központ vészhelyzet esetén 6 óra átállással akár éles működésre is képes. A munkaállomásokra azt a szoftvert telepítették, amelyet az irányítók éles helyzetben használnak. A tudásközpont bevallott célja, hogy a növekvő légiforgalom biztonságos kezelésével párhuzamosan hatékonyabbá és környezetkímélőbbé tegye a légi közlekedést Magyarországon, és Európában.