Átfogó nemzetközi légiközlekedési felülvizsgálat Magyarországon


Légügyi Szakterület   |  
2012.04.02.
Átfogó nemzetközi légiközlekedési felülvizsgálat Magyarországon
Átfogó nemzetközi légiközlekedési felülvizsgálat Magyarországon
​A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO), az ENSZ légi közlekedéssel foglalkozó szakosított szervezete átfogó repülésbiztonsági auditot végzett Magyarországon 2012. március 26-30. között. A Légügyi Hivatalnál, az NFM Légi- és Víziközlekedési Főosztályán, illetve a Közlekedésbiztonsági Szervezetnél zajló esemény ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a HungaroControl Zrt. Budapest termében.

A megnyitón megjelent Schváb Zoltán közlekedésért felelős helyettes államtitkár, Urbán György, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke, Győri Gyula, az NKH légügyi elnökhelyettese, dr. Kállai Éva, az NFM légi- és víziközlekedési főosztályvezetője és dr. Becske Lóránd, a Közlekedésbiztonsági Szervezet főigazgatója.

Az ICAO legfőbb célja a nemzetközi polgári repülés biztonságának állandó és hatékony biztosítása. Nemzetközi szabványait és ajánlott gyakorlatait a szervezet minden tagállamában, 191 országban alkalmazzák. A legutóbbi, 2008-as magyarországi audit magas, 41 százalékos eltérést mutatott a teljes megfeleléshez képest a szabályozói, felügyeleti, képzési és működési struktúrák és eljárások terén.

A Nicolas Rallo vezette ICAO auditori csoportot Schváb Zoltán közlekedésért felelős helyettes államtitkár köszöntötte.

Nekünk, a légi közlekedéssel valamilyen módon kapcsolatban álló munkatársaknak rendkívül fontos a mai, és az elkövetkező néhány nap, hiszen a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet delegáltjai és a hazai légügyekért felelős szakemberek hasonló keretek között 2008-ban találkoztak utoljára. Azóta egy, a nemzetközi szervezetekkel való kiegyensúlyozott együttműködésre törekvő, ígéreteit megtartó, kötelezettségeit minden körülmények között teljesítő, felelős légi közlekedési kormányzat lépett a korábbi helyébe.

A nemzetközi repülésbiztonsági auditok és ellenőrzések jelentősége leginkább abban áll, hogy felhívják a figyelmet az esetleges repülésbiztonsági hiányosságokra, problémákra, amelyek akár súlyos következményekhez is vezethetnének, de pótlásukkal, kijavításukkal megelőzhetőek a további mulasztások, elkerülhetők a tragédiák. 
Ezért is vettük örömmel, amikor az ICAO bejelentette: a 2008. óta eltelt időszakot úgynevezett „follow-up" audit keretében kívánja vizsgálni, ugyanakkor már az új CMA rendszert tesztelve, hazánkat repülésbiztonsági auditon is szeretné megfeleltetnimondta egyebek között Schváb Zoltán.

Hozzáfűzte: a közlekedést is irányító tárca nevében megígéri, hogy Magyarország a jövőben is olyan partnere lesz az ICAO-nak, illetve a repülés biztonságának javításán fáradozó nemzetközi szervezeteknek, akinek korrekt hozzáállására minden körülmények között számíthatnak.

Nicolas Rallo, az auditori csoport vezetője kiemelte az audit fontosságát, majd miután bemutatta munkatársait, részletesen szólt az általa irányított audit tervezett menetéről.

Dr. Kállai Éva előbb rövid tájékoztatást adott Magyarországról, majd kitért az ICAO audit legfontosabb elemeinek értékelésére, és a szakmai egységek előtt álló feladatokra.

A mindössze egyórás nyitóértekezlet után haladéktalanul megkezdődött a munka a Légügyi Hivatal irodáiban.