Légügyes látogatás az AustroControlnál


Légügyi Szakterület   |  
2012.05.10.
Légügyes látogatás az AustroControlnál
Légügyes látogatás az AustroControlnál
Hosszas előkészítő és szervező munka után az osztrák Légügyi Hivatalként is működő AustroControlnál tett látogatást az NKH Légügyi Hivatalának felső vezetéséből álló delegáció május 7-én. A Győri Gyula légügyi elnökhelyettes által vezetett küldöttséget Heinz Sommerbauer, az AustroControl vezérigazgatója, Horst Hasenhütl vezérigazgató-helyettes és az egyes szakterületeket vezető munkatársai fogadták. A Légügyi Hivatal delegációjához Bécsben csatlakozott Hajnik László ezredes, a Magyar Nagykövetség védelmi és légügyi attaséja is.

A szomszédos államok társszerveivel való kapcsolatfelvétel első állomásának előzményét az jelentette, hogy a Légügyi Hivatal vezetése rendezni kívánta az osztrák tulajdonban lévő mentőhelikopterek és az azokat vezető magyar pilóták szakszolgálati engedélyeinek ügyét.

A program bemutatkozásokkal kezdődött: Heinz Sommerbauer köszöntő beszédében kifejtette, hogy érdeklődéssel fogadták a magyar Légügyi Hivatal kezdeményezését, ezért is döntöttek haladéktalanul a meghívás mellett. A vezérigazgató kijelentette, a két szervezet vezetőinek személyes találkozója példaértékű is lehet, hiszen nagyon fontos, hogy adott ügyekben ne csak papírokból, hanem arcról is ismerjék egymást az ügyekben eljáró szakemberek.
Győri Gyula mindenekelőtt köszönetet mondott a vendéglátóknak, amiért nyitottak voltak a Légügyi Hivatal úttörő kezdeményezésére, az együttműködés elmélyítésére. Válaszbeszédében a légügyi elnökhelyettes azt hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a térség légügyi hatóságainak kooperációja, hiszen sokszor elég lenne akár egy telefon is a vitás kérdések tisztázására. Ennek megvalósulásához azonban elengedhetetlen a személyes ismeretség, egymás munkaszervezetének, munkastílusának megismerése.
A kölcsönös bemutatkozásokat követően a két vezető prezentációkban mutatta be saját szervezetét, és az egyes munkafolyamatokat.

A program további részében a találkozó résztvevői szakmai területek szerinti szekciókban folytatták az ismerkedést, amelynek során világosan kiderült, hogy bár a két hatóság szervezetében és feladatkörében sokban különbözik, számos terület szakemberei úgy beszélgethetnek, mintha hosszú ideje kollégák lennének.