Korlátozott légtérre vonatkozó előírások szigorú betartásáról


Légügyi Szakterület   |  
2013.06.08.
Korlátozott légtérre vonatkozó előírások szigorú betartásáról
Korlátozott légtérre vonatkozó előírások szigorú betartásáról
A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala ezúton hívja fel a légiközlekedés résztvevőinek figyelmét a napokban kiadott korlátozott légtérre vonatkozó előírások szigorú betartására.

A korlátozás alá eső légtérben a Magyar Honvédség repülőgépei fontos árvízvédelmi feladatokat látnak el, és ezeknek a repüléseknek a biztonságos végrehajtása kiemelt feladat. 

A Gemenci Erdő és Vadgazdálkodás Zrt. és a Baja Helyi Védelmi Bizottság elnökének kérésére a vadállomány védelme érdekében a Légügyi Hivatal fokozottan felhívja a figyelmet a Gemenci erdőtömb és kiemelten a Veránka sziget feletti légtérben történő repülések tiltására a 26/2007. (III.1) GKM-HM-KvVM együttes rendeletben „GEMENC"-ként megjelölt légtér elkerülésére.

A Légügyi Hivatal együttműködve a HungaroControlZrt.-vel és a Magyar Honvédséggel kiemelten fogja ellenőrizni a korlátozott légterek – ezen belül is kiemelten a „GEMENC" korlátozott légtér - területére érvényes előírások betartását.

Az önjelölt, tényleges megbízás nélküli „segítők", illetve a légi „katasztrófa túristák" berepülései ellen minden törvényes eszközzel a hatóságok fel fognak lépni.

Az ide vonatkozó előírások megsértőivel szemben - tekintettel a kihirdetett veszélyhelyzetre – a Légügyi Hatóság a légügyi törvényben előírt legsúlyosabb szankciókat fogja alkalmazni.