Ugrás a találatokra
2015
júl. 15
szerda

Hadrendbe áll a medinai NATO-radar

2015. július 15.
Szerdán hadrendbe áll a medinai háromdimenziós NATO-radar, amellyel teljessé válik a magyar légtérellenőrzés - jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter kedden a medinai radarállomáson.

2015
júl. 14
kedd

A tragédia mindig események láncolata

2015. július 14.
A Magyar Közlekedés Konferencia számtalan előadója között Molnár Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalának repülésbiztonsági felügyelője egy konkrét példán keresztül mutatta be egy légügyi baleset rekonstruálásának, kivizsgálásának összetettségét.

2015
júl. 09
csütörtök

Leszállhatnak a mentőhelikopterek - teljes kapacitással működik az SZTE SBO helikopter-leszállója

2015. július 09.
Minden szükséges engedéllyel rendelkezik, így teljes kapacitással működik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) új klinikai tömbjében kialakított Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályhoz épített helikopter-leszálló pálya. A mentőhelikopterek közvetlen klinikai leszállási lehetőségével jelentősen gyorsul a súlyos sérültek baleseti- és sürgősségi ellátása a dél-alföldi régióban.

2015
jún. 11
csütörtök

A repülés nem szakma, hanem hivatás

2015. június 11.
Sokkal jobban érdekelte a tűz, mint a repülés, ehhez képest vadászpilótaként a kor legmodernebb technikáját irányíthatta, majd Malév-főpilóta lett, és levezényelte a légitársaság repülőgépflottájának Boeing típusra való átállását. Dolgozott a Légügyi Hivatalban, részt vett a Mandarin Airlines felfuttatásában, élt a Szovjetunióban és Koreában is, de leginkább a levegőben volt otthon. Ez Mónus Ferenc kalandos élete.

2015
ápr. 01
szerda

A légikatasztrófa miatt sem lehet indulatból szabályt változtatni

2015. április 01.
Nyugodtan és higgadtan kell a hatóságnak viselkednie, semmiképp sem szabad, hogy a légiközlekedés szabályaira vonatkozó elhamarkodott döntéssel olyan intézkedéseket követeljen az iparág szereplőitől, amelyek a pilóták és a személyzet terhelését növelik, jelentette be Győri Gyula, az NKH elnöke.

2015
márc. 19
csütörtök

WALTER – elindult a Web Alapú Légiforgalmi Tájékoztató Elektronikus Rendszer

2015. március 19.
A WALTER, a Web Alapú Légiforgalmi Tájékoztató Elektronikus Rendszer egy olyan korszerű, kényelmes és egyszerűen kezelhető szolgáltatás, amellyel bárki megjelenítheti a légi járművek pozícióját és adatait egy adott időpontban, Budapest vonzáskörzetén belül.

2015
márc. 12
csütörtök

Legújabb kutatás-fejlesztési és innovációs eredményeit mutatja be a HungaroControl Madridban

2015. március 12.
Pilóták és irányítók közötti digitális üzenetváltás, távoli toronyirányítás, az irányítók szem- és fejmozgását követő okosszemüveg, új technológiák tesztelésére alkalmas szimulációs központ – ilyen csúcstechnológia jellemzi majd a jövő léginavigációs szolgálatait.

2015
febr. 06
péntek

Európában elsőként a HungaroControl vezeti be a szabad légtérhasználat leghatékonyabb verzióját

2015. február 06.
2015. február 5-től Európában elsőként a HungaroControl törli el a teljes légi útvonalhálózatot, ezzel lehetővé téve a repülőgépek korlátozások nélküli, szabad légtérhasználatát.

2014
dec. 23
kedd

Cipősdoboz akció!

2014. december 23.
Idén második alkalommal szervezett Cipősdoboz akció elnevezéssel adománygyűjtést a Nemzeti Közlekedési Hatóság a Székelyhídi Gyermekotthon részére.

2014
dec. 10
szerda

Elismerések a Polgári Repülés Világnapja alkalmából

2014. december 10.
A Polgári Repülés Világnapja alkalmából hétfőn este – szakmai fogadás keretében – átadták az idei Magyar Polgári Repülésért Érdemérmeket. A díjakat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára, Becsey Zsolt adta át a miniszter képviseletében.

2014
dec. 09
kedd

Megváltozott a vizsgáztatási rendszer

2014. december 09.
2015.01.05-től megváltozott a vizsgáztatási rendszer, valamint a vizsgára jelentkezés menete A vizsgára jelentkezés menetével kapcsolatos változásokat a HO-01-es tájékoztató tartalmazza. Beágyazott tartalmak: HO-01 (érvényes- 2015.01.05) A vizsgáztatók kötelességeit illetve a vizsgarepülések végrehajtásával kapcsolatos eljárásokat a HO-17-es tájékoztatóban találják. Beágyazott tartalmak: HO-17 számú tájékoztató    

2014
okt. 28
kedd

Felgyorsul a Repülőorvosi Minősítések kiadása

2014. október 28.
2014. november 24-től az repülési orvosi minősítéseket igazolásokat a vizsgáló helyeken fogják kiadni.

2014
okt. 17
péntek

Logisztikai kitörési pont lehet a vámszabadterület

2014. október 17.
Óriási lehetőség rejlik egy Záhony térségében kialakítandó vámszabadterület létrehozásában, állították a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ ) által szervezett konferencián felszólaló szakemberek. A kormányzat ismertette a logisztikai szektorral kapcsolatos hazai és határokon átnyúló fejlesztési terveit, míg a közlekedési hatóság vezetője az ágazat és a hatóság együttműködésében elért eredményeket méltatta.

2014
szept. 03
szerda

Átadták az új helikopterbázist

2014. szeptember 03.
Ünnepélyes keretek között adták át a szerb határszakasz őrizetét szolgáló új helikopterbázist 2014. szeptember elsején Bácsbokodon Dr. Berta Krisztina, a Belügyminisztérium európai uniós és nemzetközi helyettes államtitkára és Papp Károly r. altábornagy, országos rendőr-főkapitány. A projekt megvalósulásához a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalának Állami Légügyi Főosztálya is jelentős mértékben hozzájárult.

2014
máj. 28
szerda

Biztonságosak a hazai repülőterek

2014. május 28.
Magyarország rengeteg munkával visszaállította európai presztízsét a légiközlekedés-védelem területén – mondta Schváb Zoltán közlekedésért felelős helyettes államtitkár a Légiközlekedés Védelmi Tisztek Szakmai Továbbképzése és Tudományos Konferenciáján 2014. május 28-án, Debrecenben.

2014
máj. 14
szerda

Légterek osztályozása

2014. május 14.
Légterek kategorizálásáról összefoglalás

2014
máj. 09
péntek

Hatósági állásfoglalás - Küszöbön a drónok szabályozása

2014. május 09.
A pilóta nélküli repülőgépek robbanásszerű fejlődése egyre inkább sürgeti, hogy Magyarországon is jogilag szabályozzák a polgári repülésben ezt a területet. A hatóság semmiképp sem szeretne a fejlődés útjába állni, ám a tömeges megjelenés és elterjedés a szabályozás felgyorsítását teszi szükségessé. A felhasználás ésszerű keretek közé terelésekor a biztonsági szempontok fognak elsőbbséget élvezni. A leendő jogszabály megalkotása azonban igen nagy körültekintést indokol, mert egyelőre még az Európai Unióban sincs erre vonatkozó egységes iránymutatás, vagyis a téma rendkívül összetett és komplex munka.

2014
máj. 05
hétfő

Hiánypótló gyógyszerészeti kutatóközpont épül Debrecenben

2014. május 05.
A magyar fejlesztéspolitikát a hazai tudásra kell alapozni - jelentette ki a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlóné hozzátette: a mintegy 5 milliárd forintba kerülő, Európában is egyedülálló zöldmezős beruházás 3,4 milliárd forint támogatást kapott a gazdaságfejlesztési operatív program keretében.

2013
dec. 09
hétfő

Díjátadó a világnapon

2013. december 09.
A Polgári Repülés Világnapja alkalmából a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökének különdíjait hárman vehették át december 7-én a Hotel Arénában rendezett ünnepségen.

2013
dec. 04
szerda

Budapesten tanácskoztak a Visegrádi Négyek légügyesei

2013. december 04.
A Nemzeti Közlekedési Hatóság december 3-4-én rendezte meg a Visegrádi Négyek légügyi hivatalainak szakmai konferenciáját. A kiemelkedő eseményt Győri Gyula, az NKH elnöke nyitotta meg a Hotel Béke Radissonban, ahol megnyitó beszédében köszöntötte Jan Breját, a Szlovák Köztársaság Polgári Légiközlekedési Hatóság igazgatóját, Josef Radát, a Cseh Köztársaság Polgári Légiközlekedési Hatóság igazgatóját és a Lengyel Köztársaság Polgári Légiközlekedési Hatóság vezetőjét képviselő Marcin Szczygielt.