Új logó szimbolizálja az együttműködést a királykék V63-ason


Vasút Hatóság   |  
2016.02.10.
Új logó szimbolizálja az együttműködést a királykék V63-ason
Új logó szimbolizálja az együttműködést a királykék V63-ason
Bemutatták a MÁV Start Zrt. és a Rail Cargo Hungaria Zrt. közötti együttműködés továbbfejlesztését szimbolizáló királykék V63-as mozdonyt, amelyet a Rail Cargo Hungaria vasúti árufuvarozó logójával matricáztak fel. A közlekedési hatóságot Bíró József, az NKH útügyi, vasúti és hajózási elnökhelyettese, valamint Hidasi Sándor főosztályvezető-helyettes képviselte a rendezvényen.

Ünnepélyes külsőségek között leplezték le a függöny mögé bujtatott V63-ast a Vasúttörténeti Parkban. Amint azt Kovács Imre, a Rail Cargo Hungaria Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, 32 millió tonnás tavalyi forgalmuk 60 százalékát a MÁV-Start mozdonyaival és személyzetével bonyolították le, több mint 80 ezer vonatot közlekedtettek így. Az infrastruktúra mellett az egyik legfontosabb működési feltételük a mozdonykapacitás biztosítása, a tulajdonosuk által rendelkezésre bocsátott saját mozdonyok mellett a legnagyobb vontatási szolgáltatójuk a MÁV-Start. A Rail Cargo Hungaria a magyar vasúti árufuvarozás mintegy 70 százalékát bonyolítja, vonataik dízelvontatását szinte teljes egészében a MÁV-Start végzi, a villanyvontatásban is jelentős szerepet vállal.

Növelik az árufuvarozási szolgáltatást

Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a vasúti személyszállítási közszolgáltatási feladat végzése mellett fontosnak tartják a vasúti árufuvarozó cégeknek nyújtott szolgáltatás növelését. A cég árbevételének 20 százalékát a külső piacon végzett szolgáltatásokból szerzik be, ennek gerincét a vasúti vontatás adja. A külső piaci részarány bővülése érdekében növelik a mozdonyvezetői képzést, és a motorvonat beszerzésekkel kiváltott villamos mozdonyok egy részét az árufuvarozásban állítják üzembe. A külső piacról szerzett bevételek a fejlesztést szolgálják, így jut forrás – többek között –  a teherszállítási eszközpark bővítésére, a saját fejlesztésű IC+ kocsik sorozatgyártására. Az együttműködés jeleként ezúttal az osztrák tulajdonú vasúti árufuvarozó cég logójával matricázták fel az egyik V63-ast.

Korábban a Fradit hirdették

Nem ez az első alkalom, hogy a MÁV-Start és az RCH különleges matricával díszít fel egy mozdonyt, 2014. szeptember 2-án indult útjára az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapatot ábrázoló matricával ellátott mozdony a Vasúttörténeti Parkból. A különleges Taurus egy évig közlekedett Magyarország és Ausztria sínjein, és többnyire személyvonatokat húzott. A mozdony 141 764 vonatkilométert tett meg, a rekordfutása napi 1060 kilométer volt. Különleges eseményeken is részt vett, 2015. márciusban például az Audi 25 ezredik irányvonatát húzta. A közlekedési hatóságot Bíró József, az NKH elnökhelyettese, az Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatal vezetője, valamint Hidasi Sándor főosztályvezető-helyettes képviselte a rendezvényen.