Befejeződött a járműcsere az M2-es vonalon


Vasút Hatóság   |  
2013.06.11.
Forgalomba helyezték az utolsó, 22. Metropolis metrószerelvényt, ezzel pedig befejeződött a flottacsere a M2-es metróvonalon. A metrók cseréje Budapest eddigi legjelentősebb, mintegy 65 milliárd forint összértékű járműbeszerzési projektje keretében valósult meg, amelynek legjelentősebb szakasza zárult le az utolsó, M2-es vonalra gyártott, új metrószerelvény forgalomba állásával.
Június 4-én a régi, orosz gyártmányú metrószerelvények végleg búcsút vettek a Budapest kelet-nyugati ütőerének számító M2-es metróvonaltól, ezt követően pedig kizárólag az Alstom által gyártott új, korszerű Metropolis típusú szerelvényekkel utazhatnak a budapesti lakosok.
 
Eddigi legnagyobb járműbeszerzési programjának keretében Budapest Főváros Önkormányzata 110 Metropolis metrókocsit vásárolt az Alstom-tól az M2-es metróvonalra, valamint további 60-at az átadás előtt álló M4-es metróvonalra. Az M2-es vonal első új metrószerelvénye 2012. szeptember 7-én állt forgalomba, ezt követően pedig havonta 2-3 új metrószerelvény váltotta le a koros és jelentős karbantartást igénylő orosz gyártmányú metrókocsikat. A közel 100 méter hosszú, 5 légkondicionált kocsiból álló metrószerelvények belső terében alkalmazott újszerű kialakítások is nagyban hozzájárulnak az utasok megelégedéséhez. Az első szerelvény forgalomba állása óta az Alstom által az M2-es vonalra gyártott metrók 750.000 kilométert futottak, és eddig több mint 170 millió fős utasszámot regisztráltak rajtuk. 
 
Metró történelem
 
Az M2-es metróvonalon először 1970-ben, a teljes hosszon pedig 1972-ben indult el az utasforgalom a kezdetekben 3 kocsiból álló metrószerelvényekkel, amelyeket a Mityisinszkij Metrovagonmas gyártott. Az orosz gyártó által gyártott metrókocsik az EV típusjelet kapták, amiben az „E" az európai nyomtávra készült változatot, míg a „V" index a Vengrija (Magyarország) szó rövidítése. A járművek 43 év alatt megközelítőleg 2 milliárd kilométert, vagyis a Föld - Nap távolság 14-szeresének megfelelő utat tettek meg és megközelítőleg 7 milliárd alkalommal szállítottak utasokat. 
 
 „Köszönetet szeretnék mondani a Főváros vezetésének a sikeres együttműködésért, ami lehetővé tette az új metrók forgalomba állítását az M2-es és hamarosan az M4-es vonalon Tarlós István Főpolgármester és Elnök-vezérigazgatónk, Patrick Kron által 2011-ben aláírt megállapodásban rögzítetteknek megfelelően" – mondta Gallatz Zoltán, az Alstom Transport ügyfélkapcsolati igazgatója. „Az új Metropolis metrók kényelmét hosszú évtizedekig élvezheti majd az utazóközönség a kettes és a négyes metróvonalakon" – tette hozzá.
 
Budapest Főváros Önkormányzata, a BKK, a BKV és az Alstom megbízásából a GfK Közvélemény és Piackutató-intézet 500 fő megkérdezésével felmérte a budapestiek elégedettségét az új szerelvényekkel kapcsolatban. A felmérésből kiderül, hogy az utasok 97%-a szerint a szerelvények egyik legelőnyösebb tulajdonsága a babakocsik és mozgáskorlátozottak számára kialakított hely. A megkérdezettek 93%-a gondolja előnyösnek az új metrók csendes üzemelését, és 90%-ának tetszik a szerelvények esztétikus külleme és tágas belső kialakítása.  A középen elhelyezett, háromosztatú kapaszkodók az utasok 70%-ának nyerte el tetszését, míg a metrózók 69%-a szerint kényelmesek és jó elosztásúak az ülések. Összességében tehát 10-ből 9 utas elégedett az új metrószerelvényekkel.
 
Alstom metrók a világban
 
Az Alstom több mint 70 éve gyárt metrókat. A világon minden negyedik forgalomban lévő metrószerelvény Alstom gyártmány. Az Alstom Transport Metropolis termékcsaládja egy 10 éves, kiforrott, műszakilag érett konstrukció. Az Alstom eddig összesen több, mint 4.000 Metropolis metrókocsit értékesített világszerte olyan nagyvárosokban, mint Barcelona, Varsó, Szingapúr, Sanghaj, Nanjing, Buenos Aires, Santiago de Chile és Santo Domingo, de  Londonban, Párizsban és New-Yorkban is üzemelnek Alstom metrók. Az Alstom tervezte és építette a világ leghosszabb, automata metróvonalát, a 40 km hosszú Szingapúri Circe Line-t.
 
 
Az M2-es vonalon sikeresen megvalósult flottacserét követően az Alstom immár az M4-es vonalra gyártott metrószerelvények határidőre történő szállítására és üzembehelyezésére fókuszál. A gyártó már megszerezte az új, 4 kocsiból álló metrók típusengedélyét a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól. A jövőben automata üzemre is képes 15 Metropolis metrószerelvény közül 6 darabot már átadott a jövőbeni üzemeltetőnek a gyártó, amelyek közül már 3 rendelkezik üzembehelyezési engedéllyel. A fennmaradó 9 metrószerelvényt az Alstom folyamatosan szállítja és teszteli Budapesten az M4-es metró alagútjában. Budapest, a BKK, a BKV és az Alstom célja az, hogy 2014 első felében már az utasok is igénybe vehessék az M4-es metróvonalat.