Idén is tekerhetünk a Kerékpárosbarát címekért


Közlekedési Hatóság   |  
2016.02.09.
Idén is tekerhetünk a Kerékpárosbarát címekért
Idén is tekerhetünk a Kerékpárosbarát címekért
Egy év alatt megduplázódott a kerékpárosbarát pályázatokon indulók létszáma, az idei szezontól pedig ugyancsak ilyen markáns növekedést várnak a szervezők, hangzott el a „Kerékpárosbarát település és Kerékpárosbarát munkahely 2016 pályázat” kampányindító rendezvényén. Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár kijelentette, a kormány eltökélt a biztonságos közlekedés feltételeinek megteremtésében, ami természetesen a kerékpárosokra is vonatkozik.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Kerékpáros Magyarország Szövetség idén Esztergomban jelentette be a Kerékpárosbarát település és Kerékpárosbarát munkahely 2016 pályázat indulását. A biciklizés népszerűsítéséért tenni kívánó önkormányzatok, cégek és intézmények jelentkezéseit április elejéig várják – jelentették be a kampányindítón. A Kerékpárosbarát pályázatoktól azt várják a szervezők, hogy egyre több embernek váljon vonzóvá a kerékpáros közlekedés. Ezt a települések és munkáltatók a megfelelő infrastruktúra kialakításával, szemléletformálással érhetik el, összegezték az eddigi tíz kampány tapasztalatait az idei akció felvezetésében a szervezők.

Tasó László: 1000-1500 kilométerrel több kerékpárút

Romanek Etelka, a házigazda Esztergom polgármestere elmondta: a települések számára gazdasági és turisztikai szempontból is előnyt jelenthet a kerékpározás támogatása. Egyúttal emlékeztetett arra, hogy 2013 őszén Magyarországon elsőként Esztergomban indult el közösségi kerékpáros rendszer.
Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy 2007 óta 850 kilométer kerékpárút épült hazai és uniós forrásokból, a teljes hossz több mint kétharmada 2010 után készült el. A tervek szerint 2020-ig 50 milliárd forintból újabb 1000-1500 kilométerrel bővülhet a magyarországi hálózat. 760 kilométernyi szakasz tervezése és megvalósítása már jelenleg is előkészületben van. „Egyáltalán nem állunk rosszul, hiszen a magyar lakosság 22 százaléka kerékpárhasználó. De még ezen az arányon is bőven javíthatunk, ha az egyéb előnyök mellett hangsúlyozzuk a kerékpározás egészségmegőrző, környezetvédelmi hasznát. A kormány eltökélt a biztonságos közlekedés feltételeinek megteremtésében, és ez a kerékpárosokra is vonatkozik, ezért a jövőben is lesznek hasonló rendezvényeink. A mostani pályázat egyúttal egy verseny is, értékeléskor megnézzük, hogy melyik település, melyik cég, melyik közösség tett a legtöbbet a kerékpározás ügyéért. De ez egy olyan verseny, amelyen mindenki nyerni fog" – mondta Tasó László, aki közölte: arra biztatja honfitársainkat, hogy pattanjanak nyeregbe, hiszen a „magyar nyeregbe termett."

Egy év alatt megduplázódott a pályázók száma

Csikai Mária, a Kerékpáros Magyarország Szövetség elnöke a fejlődést bizonyítandó a tavalyi adatokat összegezte: a Kerékpárosbarát címet egyre fokozódó érdeklődés övezi, amíg 2014-ben 71 pályázó volt, addig 2015-ben már 142-en töltötték ki a pályázatot. Idén ismét lesz online kampány, egy alkalmazás segítségével közönségdíjért is versenyezhetnek a települések és a munkahelyek. A kiírók a közösségi oldalon tavaly százezer embert értek el, a tervek szerint ezt a számot ebben az évben szintén túllépik majd. A szövetség idén erőteljesebben szeretné bevonni a munkahelyeket. A pályázati anyagot elektronikusan lehet kitölteni a http://kerekparosbaratpalyazatok.hu/ oldalon, az érdeklődők a részletes feltételekről is itt tájékozódhatnak. A Kerékpárosbarát Munkahely 2016 és Kerékpárosbarát Település 2016 pályázatok beküldési határideje április 2.