Három társhatóság ellenőrizte a rakományok szállítását


Közlekedési Hatóság   |  
2016.11.21.
Három társhatóság ellenőrizte a rakományok szállítását
Három társhatóság ellenőrizte a rakományok szállítását
Hét megyére kiterjedő, összehangolt akciót indított a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetve a Rendőrség: a társhatóságok ezúttal közösen ellenőrizték a rakodásra és a rakományok szállítására vonatkozó szabályokat, valamint az adó-, vám- és közlekedési jogszabályok betartását.

November 15-17. között háromnapos, közös közúti ellenőrzési akciót tartott Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Pest és Zala megyékben a Nemzeti Közlekedési Hatóság a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal és az érintett megyei rendőr-főkapitányságokkal. Az akció alapvető feladata a közlekedésbiztonságra közvetlenül kockázatot jelentő szállító járművek rakományának és gépjárművezetőinek kiszűrése, valamint a szállítmányokra vonatkozó adó- és vámjogszabályok betartásának ellenőrzése volt. A NAV emellett vizsgálta, hogy a szállítmányokat bejelentették-e az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerbe és rendelkeznek-e érvényes EKÁER azonosítóval. Az „Overload" (jelentése: túlterhelés, tehertöbblet, túlsúly, súlytöbblet) akció során a megállított és ellenőrzött gépjárművezetők figyelmét minden esetben felhívták a szakemberek a szabályos rakodás fontosságára, annak közlekedésbiztonságot érintő hatásaira.

A közúti ellenőrzések során a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget nem meghaladó gépjárművek és a kapcsolódó pótkocsik által szállított rakomány rögzítését, valamint a járművek terhelhetőségére vonatkozó előírások betartását vizsgálták meg. Az ellenőrzés valamennyi esetben kiterjedt arra is, hogy a gépjármű megfelel-e a teherszállításra vonatkozó feltételeknek.

Az akció során a közúti ellenőrök az összes megyében hasonló tematika mentén ellenőriztek, sor került többek között a rakományrögzítések, a tengelyterhelés és össztömeg, a menetíró készülékek érvényességének, a vezetési- és pihenőidőkre vonatkozó jogszabályok betartásának, az előírt engedélyek, igazolványok, szakmai képesítések megfelelőségének ellenőrzésére, továbbá közlekedésbiztonsági, műszaki környezetvédelmi szempontból is vizsgálták a járműveket.

Az országos adatok összesítése után kiderült, 326 gépjárművet ellenőriztek és megvizsgáltak 64 pótkocsit is: 157 esetben végeztek össztömeg/tengelysúly-mérést, ezekből 48 esetben állapítottak meg szabálysértést. Rakományrögzítéssel kapcsolatos szabályszegésekkel 10 esetben találkoztak az ellenőrök, akik 17 esetben megelégedtek a szóbeli figyelmeztetéssel, mert az akció célja nem a büntetés, hanem a közlekedésbiztonság javítása volt. A közúti ellenőrök a Rendőrség számára további intézkedésre 45 ügyet adtak át, míg ugyanez a NAV esetében 10-szer fordult elő.

Az adatokat értékelve Érsek István, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökhelyettese a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, a 157 esetben elvégzett össztömeg, illetve tengelysúly-mérésből 48 esetben találkoztak nem megfelelősséggel, ami magas szám. „A 48 esetből 28 gépjármű volt külföldi honosságú, vagyis ez azt jelenti, hogy az ellenőrzött és szabálytalannak talált gépjárművek több mint fele nem magyar volt" – mutatott rá egy összefüggésre az NKH elnökhelyettese. Elmondta, a legkirívóbb esettel akkor találkoztak, amikor 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű jármű 8 tonnásan közlekedett. „A megengedettnél több mint kétszeres súllyal közlekedni egyértelműen veszélyhelyzetet jelent" – fogalmazott Érsek István, aki elmondta: arra is volt példa, amikor olyan szabálysértésekkel találkoztak, amelyek kivizsgálása már a társhatóságok dolga volt.

Óberling József, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője  a közlekedésbiztonsági veszélyekre hívta fel a figyelmet: „A túlterhelt gépjárművek műszaki, vezetési tulajdonságai jelentősen megváltoznak, ezért nagyon veszélyes ilyen járművel a közútra hajtani" – mondta, egyúttal idézett a rendőrségi statisztikákból: tavaly a közutakon 10 ezernél több esetben bírságoltak a túlsúlyra, illetve a rakodási szabályokra vonatkozó szabályok megsértése miatt, idén pedig már 7 ezernél tartanak. Ugyanakkor leszögezte, a szabálysértők sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy szabályt szegtek: „Például az utánfutóval közlekedők jelentős része nem tudja, hogy ilyen esetben nem 130 kilométer per óra a legnagyobb megengedett sebesség" – mondott egy gyakorlati példát Óberling József.

A NAV a közutakon tartott ellenőrzései során jellemzően az EKÁER-szabályok megsértőit, és a szervezett módon működő ÁFA-csalókat igyekszik kiszűrni. „Azt tapasztaltuk, hogy a túlrakodott, túlsúlyos járművek újabban konvojban haladnak. Az első két járműnek az összes engedélye rendben van, az ezeket követő három, négy járműé azonban már nem" – ismertette a legújabb tapasztalatokat dr. Demeter Tamás, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal rendészeti főosztályvezetője. Elmondta, főként a zöldség-gyümölcs szállítással foglalkozók körében gyakori a gépjárművek házilag történő megerősítése, ami természetesen ugyancsak szabálysértő magatartás. 

S.V.A.