A külföldi áruszállítási engedélyeket ellenőrizték


Közlekedési Hatóság   |  
2014.12.13.
A külföldi áruszállítási engedélyeket ellenőrizték
A külföldi áruszállítási engedélyeket ellenőrizték
A külföldi hatósági jelzéssel ellátott közúti áruszállító járművek közlekedési engedélyeit, illetve a piacvédelmi szempontokat is vizsgálták a közlekedési hatóságok együttműködve a Nemzeti Adó és Vámhatóság egységeivel a december eleji közúti ellenőrzésen.

Az ellenőrzés alapvető célja a külföldi közúti áruszállítók Magyarország területén végzett tevékenységéhez felhasznált CEMT vagy bilaterális típusú közlekedési engedélyek vizsgálata, az engedély nélküli, vagy engedélytől eltérő fuvarozási tevékenység, továbbá az engedélyek többszöri felhasználásának kiszűrése volt. A Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megye területén két-két határátkelő helyen, továbbá Vas, Zala, Baranya, Csongrád, Békés megyékben végzett ellenőrzés során több mint 1200 engedélyt vizsgáltak a hatóságok, melyek döntő többségét rendben találták.

Az ellenőrzött 105 darab CEMT engedélyből és a 73 áruszállítási engedélyből két-két, a csaknem 1100 közösségi engedélyből pedig három jogsértés felderítésére került sor.

Az érdekképviseletek által prognosztizált folyamatosan jelen lévő nagymértékű jogsértés az ellenőrzött vállalkozásoknál nem igazolódott.

A megbeszélések értelmében 2015. februárjában újabb akcióra kerül sor.