Ugrás a találatokra
2016
nov. 09
szerda

Indul a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer (TSM)

2016. november 09.
Közlekedési Hatóság
Minden korábbi közúti ellenőrzés hatékonyságát felülírja az a korszerű rendszer, amelynek telepítése már elkezdődött az ország közútjain, jelentette be Érsek István, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökhelyettese a debreceni Nemzeti Közlekedési Napok 2016 elnevezésű konferencián. A rendszer teljes kiépítése 2017 második félévében fejeződik be, és az ország 89 pontján automatikus üzemmódban működő szisztéma képes lesz megállítás nélkül kiszűrni a forgalomból a túlterhelt járműveket.

2016
nov. 08
kedd

Ijesztő tapasztalatok egy ittas vezetéssel foglalkozó felmérés során

2016. november 08.
Gépjárműves szakterület
A közelmúltban az Egyesült Királyságban egy biztosítási cég készített felmérést a brit közúti járművezetők alkoholfogyasztással és az alkoholos befolyásoltság alatt történő vezetésével kapcsolatban, amelynek eredményei sokkoló képet mutatnak.

2016
nov. 02
szerda

Gumiabroncs javító vállalkozásokat ellenőrzött a hatóság

2016. november 02.
Gépjárműves szakterület
Leggyakrabban a kerékkiegyensúlyozó kalibrálására, valamint az emelő berendezésre vonatkozó előírások megszegésével találkoztak azon az országos ellenőrzésen, amelyen a gumiabroncs javító vállalkozások szabálykövetését vizsgálták az NKH szakemberei. Az ellenőrzés nem csak a technikai, műszaki feltételekre, de a vállalkozások szakmai tevékenységére is kiterjedt.

2016
okt. 28
péntek

A közlekedési balesetek áldozataira emlékeztek

2016. október 28.
Gépjárműves szakterület
A Közlekedési balesetek áldozatainak emlékművénél tartott megemlékezést az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a társszervezetek Mindenszentek és a Halottak Napja alkalmából.

2016
okt. 28
péntek

Pályázatot hirdet a Nemzeti Közlekedési Hatóság

2016. október 28.
Gépjárműves szakterület
A Nemzeti Közlekedési Hatóság Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatala pályázatot hirdet a 2017. évre érvényes CEMT multilaterális engedélyek elnyerésére a 261/2011. (XII. 7.) Korm. rendeletben foglalt előírásokat teljesítő, közösségi engedéllyel rendelkező fuvarozók részére.

2016
okt. 25
kedd

Gyorsabb és kényelmesebb a PÁV vizsgára jelentkezés

2016. október 25.
Gépjárműves szakterület
Jelentősen lerövidíti és hatékonyabbá teszi a Pályaalkalmasság Vizsgálatra (PÁV) történő jelentkezést az a fejlesztés, melynek eredményeképp az eddigi – jellemzően postai, e-mailes vagy személyes – jelentkezés helyett online felületen lehet vizsgálatra jelentkezni.

2016
okt. 25
kedd

Kutya az autóban

2016. október 25.
Gépjárműves szakterület
Az még hagyján, hogy a középső tükörben nem látunk tőle semmit, de tiszta nyál lesz a hátsó ülés, az ablak, a karfa, meg ami csak lehet. Aztán azon is izgulhatunk, hogy ne ugorjon a nyakunkba. Kutya és az autó együtt: nagy kihívás.

2016
okt. 24
hétfő

A közlekedési hatóság nemzetközi szerepvállalásai

2016. október 24.
Közlekedési Hatóság
Béremelést ígért a közlekedési dolgozóknak az államtitkár a debreceni Nemzeti Közlekedési Napok elnevezésű konferencián, míg a közlekedési hatóság elnöke az NKH nemzetközi szerepvállalásairól szólva kijelentette: az EU-s jogszabályok alkalmazása azért okoz nehézséget, mert különböző közlekedés szakmai kultúrákat kell összehangolniuk a nemzetközi előírások, ajánlások rendszerbe illesztésekor.

2016
okt. 21
péntek

Kitüntetéseket vehettek át a közlekedési szektor legjobbjai az október 23-ai nemzeti ünnep alkalmából

2016. október 21.
Közlekedési Hatóság
Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából magas rangú kitüntetésekkel ismerték el a Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársainak és partnereinek kiemelkedő szakmai munkáját. Az Elnöki Kabinet által rendezett ünnepségen Győri Gyula elnök úgy fogalmazott, reményei szerint a hatóság a januártól esedékes átalakulás után még jobb, még erőteljesebb, még hasznosabb munkát fog majd végezni.

2016
okt. 19
szerda

Érsek István: jelentősen javult a közúti ellenőrzések hatékonysága

2016. október 19.
Közlekedési Hatóság
Az informatikai fejlesztések révén kilenc hónap alatt 177 ezer fuvarozói engedély megfelelőségét ellenőrizték a hatóságok, amire korábban nem volt példa a szektorban, jelentette be Érsek István a Magyar Fuvarozó Fórum 2016 elnevezésű konferencián. Az NKH elnökhelyettese szerint a hazai fuvarozók piacvédelmét az ellenőrzések hatékonyságának növelése mellett a jogszabályváltozások is elősegítették.

2016
okt. 14
péntek

Katasztrófa elhárítási gyakorlat a Dunán

2016. október 14.
Hajózási Szakterület
Az Árpád-híd pesti hídfőjének ütközött motoros hajóról leszakadó, gázolajjal feltöltött bárka irányíthatatlanul sodródik, és nekivágódik a parton szabályosan kikötött rendezvényhajónak, amelyen egy esküvői rendezvény miatt 150-en ünnepelnek. A bárkából kiömlő gázolaj miatt tűz üt ki a rendezvényhajón, a helyzetet pedig súlyosbítja, hogy az esküvő fényét emelendő, a tűzijátékhoz pirotechnikai eszközöket halmoztak fel a fedélzeten. És ez mind megtörtént a Dunán, fényes nappal. Gyakorlatozott a Katasztrófavédelem és társszervezetei, köztük a közlekedési hatóság.

2016
okt. 13
csütörtök

CAPSCA: nemzetközi konferenciát szervezett az NKH

2016. október 13.
Légügyi Szakterület
Az Ebola vagy a Zika-vírus kontinenseken átívelő terjedésének megakadályozása a légügy és a közegészségügy közös feladata, amelyet az Európára nehezedő migrációs nyomás csak tovább nehezített. A Nemzeti Közlekedési Hatóság a két terület szakembereit tömörítő világszervezet specialistáit látta vendégül egy nemzetközi konferencián. A CAPSCA tagjai közé a közelmúltban vették fel Magyarországot.

2016
okt. 12
szerda

Közúti ellenőrök nemzetközi tudáscseréje Budapesten

2016. október 12.
Gépjárműves szakterület
Negyedik alkalommal került sor az Euro Contrôle Route (ECR), azaz az uniós tagállamok közúti ellenőrzést végző hatóságait tömörítő nemzetközi szervezet tudás- és tapasztalatcserét ösztönző programjára. 2016 októberének első hetében kilenc országból érkeztek szakemberek az elméleti és gyakorlati elemeket egyaránt tartalmazó többnapos találkozóra, amely a Nemzeti Közlekedési Hatóság vezetésével valósult meg.

2016
okt. 11
kedd

Idős járművezetők kockázatos és kompenzációs járművezetése

2016. október 11.
Gépjárműves szakterület
Az idős gépjárművezetők jelenléte a közlekedésben kiemelt téma a közlekedésbiztonság szempontjából: gyorsan növekszik az idős vezetők száma, magas a baleseti kockázatuk és nagyobb a sérülékenységük. Kutatások alapján megállapítható, hogy az évek számával párhuzamosan nő a magas kockázatú vezetők száma, de ebből nem következik, hogy valamennyi idős vezető veszélyes lenne.

2016
okt. 10
hétfő

Kétoldalú, bilaterális megállapodások

2016. október 10.
Gépjárműves szakterület
Az év elején különleges esemény történt, Magyarország és a Koszovói Köztársaság kétoldalú, személy- és áruszállítási megállapodást kötött. Ezt a megállapodást Magyarországon a 2016. évi VI. törvény hirdette ki, amely 2016. március 10. napjától hatályos.

2016
okt. 05
szerda

Idén is volt közúti környezetvédelmi akció

2016. október 05.
Gépjárműves szakterület
A környezetbarát járműüzemeltetés volt fókuszban a 2016.09.19-23.-i Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akcióban. Az ellenőrzés során négy városban (Budapest, Debrecen, Győr, Szeged 1448 db gépkocsit ellenőriztek a közlekedési hatóságok. A vizsgált járművek 58%-a diesel, 42%-a pedig benzin üzemű volt.

2016
okt. 05
szerda

Az alkoholszondás indításgátló életeket menthet

2016. október 05.
Gépjárműves szakterület
A gyújtáskapcsoló szerkezetek, amelyek megakadályozzák az ittas állapotban való járművezetést, jelentősen mérséklik az alkoholfogyasztással összefüggő közúti halálesetek számát. Lényegében az alkoholszondás indításgátlónak hála 15 százalékkal csökkentek az ilyen jellegű halálozások az USA 18 államában, ahol kötelezővé tették a szerkezeteket az ittas vezetésért elítéltek számára - állapította meg egy tanulmány.

2016
okt. 03
hétfő

Mobilozik vagy vezet?!

2016. október 03.
Gépjárműves szakterület
Figyelemfelhívó, sokkoló videót tettek közzé egy közlekedésbiztonsági kampány részeként: a kisfilm a vezetés közbeni mobiltelefon használat veszélyeire hívja fel a figyelmet.

2016
okt. 03
hétfő

Közúti ellenőrök nemzetközi tudáscseréje

2016. október 03.
Gépjárműves szakterület
Negyedik alkalommal kerül sor az Euro Contrôle Route (ECR), azaz az uniós tagállamok közúti ellenőrzést végző hatóságait tömörítő nemzetközi szervezet tudás- és tapasztalatcserét ösztönző programjára.

2016
szept. 30
péntek

Tájékoztató a gyökér-ok elemzés fontosságáról

2016. szeptember 30.
Légügyi Szakterület
Jelen tájékoztató kiadásának célja, hogy az alábbiakkal kapcsolatban hasznos útmutatást adjon a Hatóság által a 216/2008 EK rendelet 10. cikke és a rendelet végrehajtási rendeletei alapján felügyelt gyártó, karbantartó, folyamatos légi alkalmasság fenntartó szervezetek minőségirányítási feladatkört betöltő személyei (általában: minőségirányítási vezető, minőségügyi megbízott, szervezeti felülvizsgálatért felelős személy, stb.) részére.