Ugrás a találatokra
2016
szept. 28
szerda

Segédmotor- kerékpárokat ellenőriztek

2016. szeptember 28.
Gépjárműves szakterület
Segédmotoros-kerékpárok ellenőrzésére került sor az elmúlt hetekben Székesfehérváron, Szekszárdon és Dunaújvárosban is.

2016
szept. 28
szerda

Hogyan rögzítsük a rakományt személyautók esetében?

2016. szeptember 28.
Gépjárműves szakterület
A helytelen rögzítési módszert alkalmazó autóvezetők nem csak saját biztonságukkal játszanak, de másokét is kockáztatják. Akár életek is múlhatnak az autókról út közben leeső tárgyakon.

2016
szept. 26
hétfő

Stressz és a vezetés

2016. szeptember 26.
Gépjárműves szakterület
Abban a pillanatban, ahogy volán mögé ülünk és elkezdünk vezetni, egy sor olyan esemény hatása alá kerülünk, amelyek mindegyike emeli a stressz-szintünket. Még az olyan kiszámítható események is, mint az állandó sebesség, illetve a követési távolság megtartása, a megfelelő helyzetekben történő fékezés, a közlekedési jelzésekre való odafigyelés és az azokra történő reagálás mind stresszt okoz.

2016
szept. 19
hétfő

Elkészült az ECR ellenőrzési akció összegzése

2016. szeptember 19.
Gépjárműves szakterület
A folyamatos országos ellenőrzéseknek köszönhetően ritkábban találkoznak a szakemberek a menetíró manipulálásával, de a legutóbbi Euro Contrôle Route (ECR) akció során kiderült: a vezetési- és pihenőidők megsértése továbbra is rendszeres szabálysértés a közutakon. A megállított tehergépjárművek jelentős hányadánál tártak fel valamilyen szabálytalanságot az ellenőrök, hat teherautót pedig azonnal kitiltottak a forgalomból.

2016
szept. 19
hétfő

Európai mobilitási hét: autó nélkül az Andrássyn

2016. szeptember 19.
Gépjárműves szakterület
Kiemelt érdeklődés övezi Magyarországon Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi szemléletformáló programsorozatát, amit az is alátámaszt, hogy a korábbi évekhez képest idén megduplázódott a programban részt vevő önkormányzatok száma. Az akciósorozat legnagyobb eseményét az Andrássy sugárúton rendezték a hétvégén, az autómentes napon ezúttal is több ezer érdeklődő találhatott magának elfoglaltságot a számtalan tematikus program között.

2016
szept. 19
hétfő

Magyar Vasút konferencia: az NKH nemzetközi szerepvállalásaival támogatja az ágazatot

2016. szeptember 19.
Vasút Hatóság
A vasút nem egy vállalat, hanem társadalompolitikai ügy, mondta Fónagy János államtitkár a Magyar Vasút 2016 konferencián, ahol Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: a versenyképesség növeléséhez szükséges az infrastruktúra fejlesztése, ebben pedig a vasútnak meghatározó szerep jut. Győri Gyula, a közlekedési hatóság elnöke elmondta, nemzeti érdekeinket akkor tudjuk a leghatékonyabban képviselni, ha elérjük, hogy a nemzetközi szervezetekben elfogadott szabályrendszerek számunkra is kedvezőek legyenek.

2016
szept. 16
péntek

Idén is lesz Autómentes nap

2016. szeptember 16.
Gépjárműves szakterület
Az Európai Mobilitási Hét a fenntartható városi közlekedéssel kapcsolatos kampány, amelynek egyik leglátványosabb akciója az Autómentes Nap lesz: az akcióban résztvevő városok és települések kizárólag a gyalogosok, kerékpárosok és a tömegközlekedés számára egy teljes napra lefoglalnak bizonyos területeket.

2016
szept. 05
hétfő

Álláslehetőség közúti ellenőri munkakörben

2016. szeptember 05.
Közlekedési Hatóság
A Kormány a jogkövető magatartást tanúsító fuvarozók védelme érdekében fokozni kívánja a közúti fuvarozói tevékenységre vonatkozó előírások betartását és a jogosultságok ellenőrzését.

2016
szept. 05
hétfő

EURO 6 vagy EURO VI?

2016. szeptember 05.
Gépjárműves szakterület
Az EURO besorolások először a köznyelvben terjedtek el, a kapcsolódó jogszabályok nem említették ebben a formában. Mára azonban az előírások átvették ezeket a megnevezéseket a kibocsátási szintek jelölésére. Az arab és római szám eltérése pedig tudatos, ugyanis alapvető különbségek vannak a két szint között.

2016
szept. 05
hétfő

10 millió járművezető közlekedhet szabálytalan gumikkal a brit utakon

2016. szeptember 05.
Gépjárműves szakterület
Az angol kormány autópályák kezelésével foglalkozó központi szervezeti egysége a Highways England a TyreSafe elnevezésű, közlekedésbiztonsággal, speciálisan gumiabroncsok biztonságával foglalkozó szervezettel közösen egy tanulmányt készített a brit közutakon közlekedő járművek gumiabroncsainak műszaki állapotáról.

2016
aug. 31
szerda

Csütörtöktől iskolakezdés – rendőrök, polgárőrök segítik a gyerekek közlekedését

2016. augusztus 31.
Közlekedési Hatóság
Azoknak az iskoláknak a környékén, ahol a közlekedésbiztonsági helyzet ezt indokolja, szeptembertől rendőrök és polgárőrök segítik a gyermekek biztonságos közlekedését.

2016
aug. 30
kedd

Kiemelt érdeklődés övezte az NKH közlekedésbiztonsági aktivitásait a Hungaroringen

2016. augusztus 30.
Közlekedési Hatóság
Az aszfaltszaggató Kamion Európa-bajnoki futamot kísérő családi fesztivál részeként a Nemzeti Közlekedési Hatóság is felvonult a hétvégén a Hungaroringen: a folyamatosan hömpölygő többtízezres sokadalom kifejezetten nyitottan fogadta a hatóság közlekedésbiztonsági projektjeit, a gyermekeknek szóló programokat pedig kiemelt érdeklődés övezte.

2016
aug. 29
hétfő

A hibrid járművek környezetvédelmi mérése

2016. augusztus 29.
Gépjárműves szakterület
A járművek tüzelőanyag-fogyasztásának, valamint károsanyag-kibocsátásának csökkentése érdekében a hagyományos, csak belső égésű motort alkalmazó megoldások mellett egyre nagyobb számban jelennek meg alternatív hajtások. A lehetséges megoldások között jelentős szerepet töltenek be a hibrid járművek, amelyek hajtásrendszere két különböző energia-átalakítóból és energiatárolóból áll.

2016
aug. 26
péntek

A hatóság a közlekedésbiztonságot népszerűsíti a Kamion Eb-n

2016. augusztus 26.
Közlekedési Hatóság
Családi programok – többek között a Nemzeti Közlekedési Hatóság közlekedésbiztonsági projektjei – is színesítik a hétvégi kamion Európa-bajnokság eseményeit a Hungaroringen. A hatóság szakemberei bevonják a feladatokba a gyerekeket, ezzel is igyekeznek növelni közlekedési ismereteiket, hangzott el a hétvégi Eb-futamot felvezető sajtótájékoztatón.

2016
aug. 24
szerda

Biztonságos kerékpározás tanítása gyerekeknek

2016. augusztus 24.
Gépjárműves szakterület
A közlekedési szabályok ismerete mellett a kötelező közlekedésbiztonsági felszerelések megléte és a szülői minta is alapvető fontosságú a gyermekek kerékpározásra tanítása során, hangzott el a Karc Fm életmódmagazinjában. Facsády Orsolya közlekedésbiztonsági referens elmondta, az előző év hasonló időszakához képest minimálisan csökkent a halállal végződött közúti kerékpáros balesetek száma, de az első félév 29 tragédiája jelzi: sok tennivalója van még a közlekedésbiztonsági szakembereknek.

2016
aug. 24
szerda

Kitüntetéseket vehettek át az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából

2016. augusztus 24.
Közlekedési Hatóság
Kiváló munkájuk, illetve évtizedeken átívelő kiemelkedő szakmai tevékenységük elismeréseként kitüntetéseket vehettek át az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából a Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársai és partnerei: az Elnöki Kabinet által rendezett ünnepségen Győri Gyula elnök úgy fogalmazott, hogy a hatóság az átalakulás közben is kiemelkedő szakmai munkával járul hozzá a közlekedési ágazat sikeréhez.

2016
aug. 24
szerda

Motoros flow

2016. augusztus 24.
Gépjárműves szakterület
Élvezed, ha motorral közlekedsz csúcsforgalomban? - ezt kérdezi a „Motorkerékpárosok és az Agresszió” kutatás szerzője. A kutatásban Shojiro Niwa egy rendkívül érdekes pozitív pszichológiai szempontot vet fel, a Csíkszentmihályi Mihály által leírt flow-élményt, amely ellensúlyt képvisel a motorosokkal kapcsolatos sztereotípiával szemben,miszerint rájuk inkább az agresszió jellemző.

2016
aug. 16
kedd

Átadták az első autómentes kerékpársztrádát Németországban

2016. augusztus 16.
Gépjárműves szakterület
A biciklisek sztrádáján nincsenek forgalmi dugók, piros lámpák vagy mellettünk elsuhanó autók, nincs légszennyezés és nem léphetnek elénk a gyalogosok sem. A kerékpársztráda kizárólag a bicikliseké, ahol szabadon, teljes biztonságban és szmogmentes körülmények között, tiszta levegőjű úton lehet közlekedni.

2016
aug. 11
csütörtök

Közlekedésbiztonsági tábor hátrányos helyzetű gyermekeknek

2016. augusztus 11.
Közlekedési Hatóság
Elkezdődött a Hungaroringen a MiniRing tábor második évada: az ország különböző városaiból érkezett hátrányos helyzetű gyerekeknek szervezett táboroztatás során a szervezők a biztonságos közlekedés alapjait igyekeznek megismertetni a gyermekekkel.

2016
aug. 11
csütörtök

Kérdőívek a gépjárművek széndioxid-kibocsátásáról és üzemanyag-felhasználásáról

2016. augusztus 11.
Gépjárműves szakterület
A konzultáció célja az európai polgárok véleményének megismerése.