Légtérzár a magyar-szerb határon


Légügyi Szakterület   |  
2015.09.15.
Légtérzár a magyar-szerb határon
Légtérzár a magyar-szerb határon
A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala szeptember 10. éjféltől további intézkedésig légtérzárat rendelt el a magyar-szerb határon.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala által szeptember 10. éjféltől további intézkedésig elrendelt légtérzár célja a kialakult migrációs válság kapcsán a mindenkori valós helyzet megfelelő értékeléséhez, a rendészeti és honvédelmi szervek műveleteihez, beavatkozásaihoz, erő átcsoportosításaihoz, a hatósági akciók tervezéséhez, szervezéséhez, irányításához és ellenőrzéséhez szükséges légi felderítés zavartalan és biztonságos végrehajtásához szükséges légtér biztosítása. Az adott légteret a korábbi gyakorlatnak megfelelően (pl.: a 2006-os és 2012-es árvízvédelmi feladatok biztosításánál) csak a rendészeti, honvédelmi, mentő és kutató-mentő valamint katasztrófavédelmi feladatokat végrehajtó légijárművek használhatják. 

A légtérzár a szerb-magyar határon a földtől 4500 láb magasságig (1350 méter) érvényes, a határtól számítva a magyar területen 20 km mélységig.

A menetrend szerinti nemzetközi utasforgalomra az intézkedésnek nincs hatása.

 

Hungary closes airspace along Serbian border

Hungary has closed its airspace in a 20-km band along the Serbian border up to a height of 1,350 metres (4,500 feet). The closure took effect at midnight on Sept. 10 and is aimed at ensuring police, the army and ambulance services can safely use the airspace to perform duties linked to handling the migrant crisis. The closure, which remains in effect until further notice, does not affect scheduled international passenger flights. (Reuters)