Szeptembertől a béke angyala fogadja a hajókat Siófokon


Hajózási Szakterület   |  
2012.08.08.
Szeptembertől a béke angyala fogadja a hajókat Siófokon
Szeptembertől a béke angyala fogadja a hajókat Siófokon
A hajózási jelzőfényt is beleépítik a siófoki móló végébe kerülő, a talapzatával együtt tizenegy méter magas szoborba, mely a városban szeptember elején megrendezésre kerülő Finnugor Világtalálkozóra készül el. Az európai szinten is jelentős külpolitikai eseményen nemcsak kulturális programok lesznek, hanem például gazdasági munkacsoport is összeül a részt vevő négy országból, és a jövőbeni együttműködés lehetőségeiről tárgyalnak.

Szeptember 5-7. között Siófokon tartják a Finnugor Világtalálkozót, s az első napon állítják fel a monumentális aranyozott bronz alkotást, "A Béke jóságos angyalát", mely az orosz  Jótett Világa Jótékonysági Szervezet Nemzetközi Szövetségének felajánlása. Egészen eddig a helyét keresték az alkotásnak, az orosz adományozók több lehetséges helyszín (magaspart, üdülőstrand) elvetését követően a napokban bólintottak rá a kikötő-bejáratra, mint szerintük is méltó helyszínre.

– A Nemzeti Közlekedési Hatóság sem látja akadályát ennek, egyébként pedig már az ókorban, az alexandriai kikötőknél is szokás volt szoborral kiegészíteni a hajózók számára szolgáló kikötői jelzőfényt  –  emlékeztetett Balázs Árpád siófoki polgármester. – Az alkotás talapzatán elhelyezett emléktábla négy nyelven, oroszul, észtül,  finnül és magyarul emlékeztet majd a világtalálkozóra, mely komoly diplomáciai esemény és igen megtisztelő, hogy Siófok lehet a helyszíne.  Ami bizonyos: itt lesz a  finn köztársasági és parlamenti elnök, az észt köztársasági elnök, s természetesen a magyar házelnök és köztársasági elnök is.