Európai Tengerészeti Biztonsági Ügynökség (EMSA) ellenőrzése hazánkban


Hajózási Szakterület   |  
2012.09.05.
Európai Tengerészeti Biztonsági Ügynökség (EMSA) ellenőrzése hazánkban
Európai Tengerészeti Biztonsági Ügynökség (EMSA) ellenőrzése hazánkban
Az Európai Tengerészeti Biztonsági Ügynökség (EMSA) megkereste a Nemzeti Közlekedési Hatóságot, hogy 2012. november 20-23. között hazánkban is el kívánják végezni az Európai Parlament és a Tanács 2008/106/EK irányelvének megfelelő ellenőrző vizsgálatot.
Az EMSA felügyeli a tagállamokban – többek között – a tengerészek képzését és képesítését, különös tekintettel arra, hogy ezek megfelelnek-e a tengerhajózás nemzetközi szervezete, valamint a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet (IMO) előírásainak.
 
A képzési audit az EMSA 2012. évi munkatervének része, amely kiterjed az uniós jogszabályok tagállami átültetésére, és az engedélyező hatóság, valamint a tengerészeti képzést folytató intézmények ellenőrzésére.
 
Hazánkban kb. 150 fő hivatásos tengerész, illetve évi 200 fő tengeri hajón egyéb szolgálatot teljesítő munkavállaló (kisegítő személyzet) képzését illetve képesítését végezzük.
 
A várható ellenőrzés során részletes vizsgálat alá vonják a Magyar Tengerészeti Hatóságot (NKH) és az általa jóváhagyott képzőszerveket is (Poseidon Kft).
 
Az audit során vizsgálni fogják a hazai joganyag, a hatósági eljárás, okmányozás, képzés és vizsgáztatás a tengerészek képzésére és vizsgáztatásra vonatkozó (STCW) egyezménynek való megfelelését.