Nem lett nagyobb baj a tankerbalesetből


Hajózási Szakterület   |  
2012.10.08.
Nem lett nagyobb baj a tankerbalesetből
Nem lett nagyobb baj a tankerbalesetből
Több hatóság, köztük az NKH közreműködésével sikerült megakadályozni, hogy komolyabb következményei legyenek annak a vízi balesetnek, amely október 5-én, Dunaföldvárnál történt. Egy szerb zászló alatt közlekedő hajó zátonyra futott, miközben 1,3 millió liter gázolajat szállított Romániából a dunaföldvári kikötőbe. A szakembereknek azóta sikerült a hajót stabilizálni és rögzíteni, valamint a rakományt tartályokba átfejteni.

A balesetet az okozta, hogy a nagy mennyiségű veszélyes anyaggal teli tanker szabálytalanul próbált meg kikötni. A helyzetet súlyosbította, hogy a hajó legénysége a bejelentési kötelezettségének sem tett eleget, így a vízirendészet csak szombat délután négy óra körül tudta értesíteni a katasztrófavédelmet. A helyszínre érkező szakemberek azonnal megtették a veszélyhelyzet elkerülését szolgáló intézkedéseket, emellett teljes körű ellenőrzésbe is kezdtek. Ezt a baleset mellett az indokolta, hogy a tanker az ADN, vagyis a veszélyes anyagok vízi szállítására vonatkozó szabályok hatálya alá esik. Az ellenőrzés során, - amelyben a katasztrófavédelem mellett a rendőrség, az adóhatóság és a közlekedési hatóság is részt vett – több súlyos szabálytalanságot tártak fel. A vízi közlekedés biztonságának veszélyeztetése, valamint a veszélyes anyagok szállítására vonatkozó szabályok áthágása miatt a hatóságok eljárást indítottak.

Somogyi Gábor, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöki kabinetvezetője, Kossa György tűzoltó dandártábornok, Wéber Antal tűzoltó ezredes, valamint Barnácz István rendőr alezredes, a Dunai Vizirendészeti Kapitányság vezetője vasárnap délelőtt sajtótájékoztató keretében tájékoztatták a média képviselőit. A tájékoztatón elhangzott, hogy az idén elvégzett ellenőrzések a vízi úton történő szállítások 23 százalékában mutattak ki valamilyen hiányosságot. Az oda nem figyelés, a szabályok be nem tartása és az emberi felelőtlenség igen súlyos katasztrófákat okozhatnak, ami ebben az esetben szerencsére nem történt meg, hála az illetékes hatóságok gyors, szakszerű és hatékony együttműködésének.

Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság