Jól működik az új rendszer: biztonságosabb a vízi közlekedés a Dunán


Hajózási Szakterület   |  
2013.02.14.
Jól működik az új rendszer: biztonságosabb a vízi közlekedés a Dunán
Jól működik az új rendszer: biztonságosabb a vízi közlekedés a Dunán
A folyami információs szolgáltatások (RIS) magyarországi rendszeréről tartott sajtótájékoztatót Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára, valamint Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke.

 A Magyarországon közel másfél éve bevezetett folyami információs szolgáltatások rendszere (PannonRIS) jól vizsgázott. A RIS eszközök jelentős mértékben hozzájárulnak a vízi közlekedés biztonságához és a természetes környezet védelméhez.

A rendszer több mint egy éves működése alatt úgynevezett „hajóütközésből származó esemény" nem történt. A Dunán keletkező környezetszennyezési eseményeket a rendszer időben észlelte, és a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) az együttműködő szervezetekkel ezeket időben elhárította.
Kiváló példa, hogy a tavaly Dunaföldvárnál történt tankhajó zátonyra futásakor a rendszer működésének köszönhetően időben és megfelelő szakszerűséggel tudták kezelni a kialakult helyzetet.

Schváb Zoltán helyettes államtitkár a Pannónia Hajón rendezett sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a kormány nagy hangsúlyt fektetett a biztonságos közlekedésre, ezen belül is a vízi közlekedésre. Továbbá támogat minden olyan projekt-kezdeményezést, amely a célkitűzést megvalósítja, valamint a további fejlesztéseket, ötleteket, ami követhetővé és bizonyíthatóvá teszi a felelősség kérdését - amennyiben a hajón keletkező veszélyes anyagok szennyeznék a vizet. A jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) támogatásával és az Európai Unió által jóváhagyott IRIS III projekt pedig egyéb szolgáltatások igénybevételét teszi lehetővé a közeljövőben.

Mint Győri Gyula elmondta, 2012-ben 92 hajózási eseményt rögzített az NKH által üzemeltetett Diszpécserszolgálat, valamint további 1737 bejelentés alapján 2597 ADN egységet regisztrált. Ezen egységek összesen 1.196.695 tonna veszélyes árut szállítottak maximális biztonság mellett.

Folyami információs szolgáltatások rendszere Magyarországon

A folyami információs szolgáltatások (RIS) magyarországi rendszerének (PannonRIS) kiépítését és üzemeltetését az NFM, az NKH, valamint a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) szakmai együttműködése tette lehetővé hazai és európai uniós források felhasználásával.

Ezen szolgáltatások egyik fő feladata és jelentősége, hogy „real time" adatokkal rendelkezik a vízi közlekedés biztonságát és az útvonal tervezhetőségét befolyásoló körülményekről. Az adatok egy része közérdekű és közcélú (például vízállás és gázló információk), egy része viszont üzleti titok (például az úszólétesítmény aktuális pozíciója). A rendszerhez tartozó PannonRIS portálon ennek megfelelően a nyilvános adatok autentikáció és autorizáció nélkül érhetőek el, ám például a Hajókövető alkalmazás csak a megfelelő felhasználónév és jelszó megadása után használható.

Az esemény sajtóanyaga letölthető innen:

Sajtóanyag