Fenntartják a Dunai hajózási zárlatot


Hajózási Szakterület   |  
2013.06.12.
Fenntartják a Dunai hajózási zárlatot
Fenntartják a Dunai hajózási zárlatot
Az árvíz elleni rendkívüli védekezés érdekében a teljes Magyarországi Duna szakaszon valamennyi úszólétesítmény számára hajózási zárlat tiltja meg a víziközlekedést.
2013. június 10-én a Duna hazai felső szakaszán megindult az árhullámot követő vízszint csökkenés. Mivel a gátak állapota miatt feltételezhető, hogy a meginduló hajóforgalom az árvízi védekezést veszélyeztethetné, ezért a hajózási zárlatot a Duna felső és középső szakaszán – függetlenül a vízmércén mért vízállástól – a Nemzeti Közlekedési Hatóság Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatala a vonatkozó jogszabályi felhatalmazás alapján továbbra is fenntartja.
 
A nemzetközi hajóforgalom számára hajózási zárlat feloldása előreláthatólag fokozatosan fog történni, amint az árvíz elleni védekezés ezt lehetővé teszi.
 
A Duna osztrák szakaszán 2013. június 12-én részlegesen került feloldásra a hajózási zárlat, míg a teljes szlovák szakaszon továbbra is érvényes a 2013. június 3-án 18.00 órakor – a szlovák hajózási hatóság által – elrendelt hajózási zárlat.
 
A hajózási tilalom nem terjed ki az élet-, az egészség, a köz- és vagyonbiztonság megóvása, valamint a károk megelőzése, illetve elhárítása érdekében szükséges tevékenységet végző úszólétesítményekre, valamint a katasztrófavédelmi, a honvédelmi, a vízirendészeti és a folyamfelügyeleti szervek úszólétesítményeire.