Megszűnik az árvíz miatti hajózási zárlat a Dunán


Hajózási Szakterület   |  
2013.06.18.
Megszűnik az árvíz miatti hajózási zárlat a Dunán
Megszűnik az árvíz miatti hajózási zárlat a Dunán
A Duna főágában a teljes hazai szakaszon feloldja a hajózási zárlatot 2013. június 19. szerda reggel 8 órától a Nemzeti Közlekedési Hatóság, így a nemzetközi víziút magyar szakaszának teljes hosszában helyreáll a hajózási rend.
A Dunán levonuló rendkívüli árhullám okozta hajózási korlátozások június 3-án kezdődtek, amikor is a Nagybajcsi vízmércén a folyó vízszintje elérte 620 cm-es – kíméleti hajózást elrendelő – vízszintet. Június 5-én már hajózási tilalom lépett életbe, mivel a vízszint meghaladta a 720 cm-t.
 
A kíméletes hajózás és a hajózási tilalom két olyan automatikusan hatályba lépő vízi közlekedési korlátozás, amikor az árvízi védőművek és egyéb az árvízzel érintett létesítmények védelme érdekében a hajók által keltett hullámzást – kíméletes hajózás esetén – csökkenteni, - hajózási zárlat esetén pedig – meg kell szüntetni.
Az árhullámot folyamatosan követték a kíméleti hajózást, majd zárlatot elrendelő korlátozások, és Mohácsot június 8-án érte el a hajózási tilalmat hatályba léptető vízszint.
 
Tekintettel a rendkívül magas vízállásra, az árhullám tetőzését követően – az átázott védvonalak és egyéb létesítmények, valamint vagyonvédelmi okok védelme miatt - a korlátozás feloldásáról a védelemben résztvevő hatóságok (katasztrófavédelem, vízügy, vízirendészet és helyi védelmi bizottságok) észrevételeit követően, külön hajósoknak szóló hirdetményben rendelkezett a Nemzeti Közlekedési Hatóság.
 
Az első, hajózási tilalmat feloldó hirdetmény június 14-én engedte meg a hajózást a közös szlovák-magyar Duna szakaszon. Azt követően délre haladva folyamatosan oldotta fel a hajózási korlátozásokat az NKH. Először Budapestig, majd Paksig szűnt meg a korlátozás.
 
A bajai Vén-Dunaágban és a Kamarás Dunában a hajózási zárlat még egy pár napig fennmarad a további vagyon és kárelleni védekezés elősegítésére, de ez a nemzetközi hajóforgalmat nem érinti.
 
A hirdetmények a Nemzeti Közlekedési Hatóság honlapjának Hajósoknak szóló hirdetmények menüpontjában tekinthetők meg.