Rajtol a Kékszalag


Hajózási Szakterület   |  
2013.07.24.
Rajtol a Kékszalag
Rajtol a Kékszalag
A Balaton egyik legrégebbi, de mindenképpen legnépszerűbb vitorlás versenyét, a Kékszalagot évente rendezik. Az idei, 45. Kékszalag Nemzetközi Tókerülő versenyre 2013. július 25-28. között kerül sor.
A Balatonfüredről induló verseny körülbelül 600-700 résztvevője 160 km hosszan hajózik a Balaton körül. A versenyen indulók ügyintézési kérelmét (hajóokmány pótlása, hajószemle) a hatóság Hajóüzembiztonsági és Regiszteri Osztálya kiemelten kezelte. Az NKH a 43/Ba/2013. számú hajósoknak szóló hirdetményben tette közzé a verseny időpontját és helyszínét(http://www.nkh.gov.hu/Hajozas/Kozlem/HSZH/Balaton/043_Ba_2013.pdf).
 
Akár a versenyen résztvevőknek is fontos információ lehet, hogy idén is várja ügyfeleit a Balatonfüredi ügyfélablak.
A növekvő népszerűségnek örvendő hajózási ügyfélablak 2011 óta minden évben „megnyílik" Balatonfüreden, hogy – az egyablakos ügyintézés keretében – a nyári hajózási szezonban az ügyfelek rendelkezésére álljon.  2012-ben a Balaton egyik legrégebbi vitorlás klubja, a Balatonfüredi Yacht Club ajánlotta fel, hogy kikötőjében biztosítja az NKH elhelyezését, s így a „víz közelébe" került a hajózási hatósági ügyintézés. Az ügyfélablak 2013. május 14-től 2013. szeptember 17-ig, hetente egy alkalommal, keddi napokon, reggel 10.00 órától 15.00 óráig tart nyitva, s valamennyi hajózási hatósági eljárás megindítására lehetőséget nyújt. Az egyszerűbb eljárások – hajós szolgálati könyvekkel, képesítő okmányokkal kapcsolatos  ügyek – a helyszínen intézhetők, de a bonyolultabb eljárásokat magában foglaló kérelmek – kikötőkkel, úszólétesítményekkel  kapcsolatos engedélyezési eljárások – is befogadásra kerülnek.