Víz alatti kulturális örökségvédelmi UNESCO egyezményről szóló tájékoztató és az egyezmény szövege


Hajózási Szakterület   |  
2015.06.22.
Víz alatti kulturális örökségvédelmi UNESCO egyezményről szóló tájékoztató és az egyezmény szövege.
Víz alatti kulturális örökségvédelmi UNESCO egyezményről szóló tájékoztató és az egyezmény szövege.
Megjelent a víz alatti kulturális örökség védelméről szóló UNESCO egyezmény kihirdetéséről szóló 2014. évi IX. törvény. Az egyezmény célja a kincskeresés, valamint a profit célú régészeti kutatás megszüntetése, a nemzetközi vizekben zajló tevékenység szabályozása, szakmai minimum felállítása, valamint a több ország által területileg, illetve kulturálisan érintett lelőhelyek kutatásának elősegítése.

A hajóroncsok és más víz alatti (tengeri és édesvízi) kulturális kincsek – víz alá került épületek, szobrok, műszaki eszközök (hajó- és repülőgép-roncsok, stb.) – számára ugyanis egyre nagyobb veszélyt jelent a víz alatti technológia fejlődése, amelynek eredményeként ma már olyan régészeti-kulturális értékeket is el lehet érni, amelyek évszázadokon át háborítatlanul hevertek a mélyben. Az UNESCO becslése szerint az óceánok mélyén csak hajóroncsból mintegy 3 millió nyugszik, de az olyan víz alatti régészeti emlékek száma is jelentős, mint amilyenek az alexandriai öbölben találhatók. Ezek a kincsek az emberiség közös kulturális örökségének a részét képezik, ezért gondoskodni kell a megőrzésükről, roncsolás-mentes feltárásukról, megismertetésükről, az ezeket segítő oktatási és szabadidős lehetőségek használatáról és fejlesztéséről.

A jogszabály és a közlemény teljes szövege az alábbi helyen érhető el: /documents/12060/44293/Kozlemeny+jogszabaly+egyutt+UNESCO-vil%C3%A1g%C3%B6r%C3%B6ks%C3%A9g.pdf/ed5e553b-ed80-4f4d-9dc2-fd37f434f37a