Ugrás a tartalomhoz
Menü

Fékbiztonság


A balesetmegelőzés érdekében tájékoztatót készítettünk a fékproblémák elkerülésére, kiszűrésére, a fékfolyadékok cseréjének szükségességéről, a fékbetétek kopási értékeiről valamint a fékhiba miatt bekövetkező incidensekről, szemléltető ábrákkal és magyarázó szövegekkel ellátva.

 

Kapcsolódó cikkek


10 millió járművezető közlekedhet szabálytalan gumikkal a brit utakon

Az angol kormány autópályák kezelésével foglalkozó központi szervezeti egysége a Highways England a TyreSafe elnevezésű, közlekedésbiztonsággal, speciálisan gumiabroncsok biztonságával foglalkozó szervezettel közösen egy tanulmányt készített a brit közutakon közlekedő járművek gumiabroncsainak műszaki állapotáról.

Autonóm autók

Az autonóm szó jelentése: önálló, független, önrendelkező. A címbeli kifejezés elég furcsa, de az angol nyelvű szakirodalom az „autonomous” kifejezést használja azokra a járművekre, amik képesek az úton „önmagukat irányítani”. Ezek az autók már nem jövőbeli utópiák, az amerikai kontinensen – bár még csak prototípusok formájában – már az utakon vannak.

Az utasok és a gyalogosok védelme

A gépjárművek és pótkocsijaik, valamint az ilyen járművek rendszereinek, alkatrészeinek és önálló műszaki egységeinek jóváhagyásáról szóló 2007/46/EK irányelv megfelelési követelményeket határoz meg a járműben utazó személyek és a gyalogosok védelmére. Ettől függetlenül működik az Euro NCAP, az Európában forgalmazott autók biztonságával foglalkozó szervezet, akik különböző ütközési vizsgálatok alapján értékelik az autókat.

Befejeződött a Féken tartott biztonság ellenőrzési akció

Az ellenőrzött gépjárművek túlnyomó többségének megfelelt a műszaki állapota a jogszabályi előírásoknak, derült ki a Nemzeti Közlekedési Hatóság által szervezett háromnapos országos ellenőrző akció adatainak összesítése után. A „Féken tartott biztonság" elnevezésű akcióban 3712 gépjárművet állítottak meg, a szakemberek ezúttal kifejezetten a fékek állapotának ellenőrzésére fókuszáltak. A balesetmegelőzés érdekében elsősorban a fékproblémák elkerülése és kiszűrése volt a célja a „Féken tartott...

Fejlett járműrendszerek a nehéz-tehergépjárműveknél és a buszoknál

Két újabb biztonsági követelmény válik kötelezővé az új járműveknél, ugyanis 2015. november elsejei hatállyal a tagállamok megtiltják azon nehéz tehergépjárművek és buszok forgalomba helyezését, amelyek nem rendelkeznek fejlett vészfékező rendszerrel és sávelhagyásra figyelmeztető rendszerrel.

Féken tartott biztonság

A balesetmegelőzés érdekében a fékproblémák elkerülése és kiszűrése a célja a "Féken tartott biztonság" elnevezésű, július 14-16 között sorra kerülő országosan összehangolt ellenőrzési akciónak. A szakemberek számtalanszor hívják fel a figyelmet a fék állapotának és egyes szerkezeti elemeinek rendszeres ellenőrzésére, mivel az elégtelenül működő fékrendszer jelentősen megnöveli a balesetek kockázatát. A "Féken tartott biztonság" akció kiemelt feladata ezért a biztonságos és szabálysze...

Közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi előírások szigorodása az új járműveknél

2015 nyarán két előírás tekintetében is változások lépnek életbe az új járművek forgalomba helyezése kapcsán. A korlátozások jellemzően a személygépkocsikat és a könnyű tehergépkocsikat érintik, a fékasszisztens-rendszerek és a károsanyag-kibocsátás tekintetében.

Megérkezett a távirányítású fék

A bicikliző gyerekek sokszor egészen hajmeresztő módon állnak meg a járda legeslegvégén, de olyanok is akadnak bőven, akik simán lehajtanak az autók közé. A szülők most fellélegezhetnek: távirányítású fékkel akadályozhatják meg, hogy a csemetéik életveszélybe sodorják magukat. A fék ráadásul egy csapat magyar egyetemista találmánya.

Mitől autó az autó?

A közutakon rengeteg új személygépkocsi közlekedik, ezeket sokféle szempontból csoportosíthatjuk: olcsó vagy drága, egyszerű vagy modern, letisztult vagy vagány… Melyek viszont azok a szempontok, amik alapján elmondhatjuk, hogy az a jármű egy személygépkocsi? Ki állapítja meg, hogy az valóban az? Mégis mi a közös bennük?

Vissza a tetejére