Ugrás a tartalomhoz
Menü

Gépkezelés


A közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek (földmunkagépek, anyagmozgató- és speciális építőipari szállítógépek, közműépítés és üzemeltetés, mélyépítés, út-, alagút- vagy hídépítési gépek, valamint fenntartó- és kárelhárító gépek) kezelőinek képzése és vizsgáztatása átalakulóban van. A tájékoztató őket segíti, hogy könnyebben eligazodjanak a rendszert illetően.

 

Kapcsolódó dokumentumok

ÉPITŐGÉPKEZELŐ JOGOSÍTVÁNY MÁSODLAT KIADÁSÁRÓL-TÁJÉKOZTATÓ
Gépjárműves szakterület    |   Hasznos Tudnivalók, Gépkezelés |   Utolsó frissítés 2017.09.12.    |   PDF    |   58.3 KB
TOVÁBBI DOKUMENTUMOK

Kapcsolódó cikkek


Bejegyezhetők-e a régi építőgépkezelő jogosítványban szereplő vizsgák az új gépkezelői jogosítványba?

A közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 40/2009. (VII. 31.) KHEM rendelet alapján kiállított gépkezelői jogosítványba korábban, más jogszabály előírásai szerint szerzett vizsgák nem jegyezhetők be, így az építőgépkezelő jogosítványban szereplő vizsgák sem.

Elegendő-e csak OKJ-s bizonyítvány a targonca kezeléséhez?

A targoncavezető szakképesítést igazoló OKJ-s vizsgabizonyítvány kizárólag telephelyen belüli – közúti járművet nem érintő – rakodáshoz használható önállóan, gépkezelői jogosítvány nélkül.

Elvesztettem az OKJ-s bizonyítványomat, tudja pótolni az NKH?

Bizonyítványmásodlat kiadására kizárólag a vizsgaszervező jogosult, ezért csak abban az esetben lehetséges az okmánypótlás, ha az adott vizsga vizsgaszervezője a Nemzeti Közlekedési Hatóság volt. Utóbbi esetben a i és Vizsgáztatási Főosztályon ügyfélfogadási időben leadott, az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvényben meghatározott illetékkel (jelenleg 2000 Ft) ellátott nyomtatványon lehet kérelmezni az okmánypótlást.

Hol pótolhatom, ha elveszett építőgépkezelő jogosítványomat nem az NKH adta ki?

Az elveszett okmányról az a szervezet jogosult másodlatot adni, amelyik az eredetit kiállította. ÉKKO Kft. 4001 Debrecen, Pf.: 121, Tel.: 06-52-503-240. VITUKI Kft. 1095 Budapest, Kvassay Jenő u. 1. Tel.: 06-30-216-5695. (Ügyintézés csak szerdai napokon.)

Jelentkezhetek az NKH-hoz OKJ tanfolyamra?

Nem. A Hatóság nem szervez és nem indít tanfolyamokat, kizárólag az egyes képzőszervek által szervezett tanfolyamok vizsgaszervezésével foglalkozik.

Kinek kell gépkezelői jogosítvánnyal rendelkeznie?

A közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 40/2009. (VIII. 31.) KHEM rendelet 1. § (1) bekezdése szerint a rendelet hatálya többek között kiterjed a közúti áruszállítást végző jármű megrakásához vagy ennek előkészítéséhez alkalmazott minden olyan önjáró emelő- és rakodógépre, amelyet anyagmozgatásra, rakodásra, emelésre használnak. Ez alapján aki targoncával közúti jármű rakodást végez, rendelkeznie kell a fenti rendelet s...

Közúti közlekedési szakember képzés, továbbképzés és vizsgáztatás

A közúti közlekedési szakemberek képzését a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiadott képzési engedéllyel és vizsgaszervezési megbízással rendelkező képzőszervek végzik. Az engedéllyel rendelkező képzőszervek listája Beágyazott tartalmak: 2014 évre érvényes engedéllyel rendelkező közúti járművezető szakoktatók névjegyzéke 2014 évre érvényes engedéllyel rendelkező közúti járművezető vizsgabiztosok névjegyzéke 2014 évre érvényes engedéllyel rendelkező iskolavezetők névjegyzéke Közúti járművezetők ...

Meddig használható a régi sárga jogosítvány?

A közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 40/2009. (VII. 31.) KHEM rendelet 8. § (4) bekezdésében foglaltak szerint az építőgépkezelő jogosítvány 2015. december 31-ig jogosít a 2. mellékletében meghatározott gépcsoportokba tartozó gépek kezelésére.

Mi a teendőm, ha a régi (építőgépkezelő) jogosítványban szereplő vizsgákat szeretném beszámíttatni az új vizsgán?

A közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 40/2009. (VII. 31.) KHEM rendelet.szerint a korábbi jogosultságok nem számíthatók be a gépkezelő vizsgába, azok 2015. december 31-vel elvesznek. Az új rendelt szerinti jogosultságok csak az abban előírt tanfolyam elvégzésével és az azt követő vizsgával szerezhetők meg.

Vissza a tetejére