A Nemzeti Közlekedés Hatóság a jogosulatlan árufuvarozás felszámolásáért


A Nemzeti Közlekedés Hatóság a jogosulatlan árufuvarozás felszámolásáért
A Nemzeti Közlekedés Hatóság a jogosulatlan árufuvarozás felszámolásáért
2015-ben a Nemzeti Közlekedési Hatóság fő célkitűzései között szerepelt a hazánkban történő jogosulatlan árufuvarozás csökkentése, így új, innovatív technológiák alkalmazásával és kidolgozott módszertannal segítette nagymértékben a közúti ellenőrzési folyamatokat.

A külföldi fuvarozók számára kiadott, magyarországi engedélyek nyilvántartására és a jogosulatlan árufuvarozás kiküszöbölésére a Nemzeti Közlekedési Hatóság idén egy engedély nélküli fuvarozás ellenőrzését támogató online alkalmazást hozott létre. Az informatikai rendszer célja, hogy a közúti ellenőrzések során lehetőséget teremtsen az ellenőrzés alá vont tehergépjárművek engedélykötelezettségének megállapítására, valamint a gépjárművezetők által bemutatott engedély megfelelőségének, kitöltöttségének és érvényességének észrevételezésére. A mobil eszközökről (laptop, tablet, okostelefon) elérhető alkalmazás az NKH, a fővárosi és a megyei kormányhivatalok közúti ellenőrei, valamint a hatáskörrel rendelkező társhatóságok (Rendőrség, Nemzeti Adó- és Vámhivatal) munkatársai részére könnyíti meg az okmányok ellenőrzését, támogatja a szabályszegések hatékony feltárását, illetve nagymértékben segíti a bilaterális árufuvarozási engedélyekkel való visszaélések felderítését.

Az ellenőrzések alkalmával - bilaterális engedély felhasználása esetén - a közúti ellenőrnek meg kell adnia a felhasznált engedély számát, amelyet a rendszer a regisztrálás mellett  több szempont szerint is vizsgál. Mégpedig:

  • volt-e ilyen számú engedély kibocsátva;
  • ha igen, az ellenőrzés időpontjában érvényes-e;
  • illetve, hogy fel volt-e már használva ez a számú engedély a korábbiakban.

A program használatával lehetségessé vált az engedélyek kettős felhasználásának kiszűrése, valamint jelentős mértékben lecsökkent az ellenőrzések időtartama.

Az alkalmazás használatának gyors elsajátítása érdekében a Nemzeti Közlekedési Hatóság – a program fejlesztőjével együttműködve – összeállított egy tájékoztató anyagot az ellenőrök számára, valamint a társhatóságok küldöttei részére helyszíni bemutatót is szervezett, amely során lehetőség nyílt az ellenőrzések tesztkörnyezetben való gyakorlására és az észrevételek egyeztetésére.

Az újítás nem csupán európai szintre emeli a hazai tevékenységet, hanem növeli az ellenőrzések hatékonyságát is, és kiemelten védi a magyar fuvarozói piacot.