Segédmotor- kerékpárokat ellenőriztek


Gépjárműves szakterület   |  
2016.09.28.
Közúti ellenőrzések Székesfehérváron
Közúti ellenőrzések Székesfehérváron
Segédmotoros-kerékpárok ellenőrzésére került sor az elmúlt hetekben Székesfehérváron, Szekszárdon és Dunaújvárosban is.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársai közösen, a segédmotor-kerékpárokat érintő ellenőrzést hajtottak végre 2016. szeptember 27-én 8 óra és 18 óra közötti időben Székesfehérvár területén. Az ellenőrzések alkalmával, próbapad segítségével vizsgálták meg a járműveket annak érdekében, hogy maximális sebességüket és teljesítményüket elemezve megállapítsák, hogy azok motorkerékpárnak vagy segédmotor-kerékpárnak minősülnek-e. A kategorizálás mellett a közlekedési szakemberek a járművek műszaki állapotát, a rendőrök pedig azok jogszerű használatát is ellenőrizték. 

A rendőrök és a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei 10 óra leforgása alatt összesen 40 járművet ellenőriztek, ebből 14 esetben kezdeményeztek szabálysértési, illetve büntetőeljárást.

Az ellenőrzési akció Szekszárdon folytatódott: szeptember 30-án a Tolna megyei Rendőrkapitányság felkérésére Szekszárdon a rendőrhatóság telephelyén segédmotoros-kerékpárok ellenőrzésére került sor.

Az akció során a rendőrség zárt telephelyére a kapitányság rendőrmotorosai összesen tíz darab járművet vezetettek ki a forgalomból.Az ellenőrzés kiterjedt a járművek műszaki állapotának megvizsgálására, ezen belül segédmotoros-kerékpárok közúti forgalomban való részvételére való alkalmasságára, megfelelőségre, valamint mobil mérőpadunk segítségével a segédmotoros-kerékpárokra előírt sebességi határértékeknek való megfelelés megállapítására.

A közlekedési hatóságok két esetben tártak fel komoly hiányosságokat, amelyek szabálysértési eljárást vontak maga után. A megvizsgálások során az első esetben a járművezető nem rendelkezett  érvényes vezetői engedéllyel. A másik esetben az ellenőrzött jármű nem felelt meg az előírásoknak, annál jóval nagyobb hengerűrtalommal és végsebesség értékkel rendelkezett, hatósági jelzés nélkül közlekedő jármű motorkerékpárnak minősült, amire a járművezetőnek nem volt érvényes vezetői engedélye sem. Ezen kívül nem megfelelő bukósisakban közlekedett, ami nem volt becsatolva. A meghiányolt motorkerékpár egy Piaggio M22 típusú Liberty kereskedelmi leírású, 150 ccm hengerűrtartalmú motorkerékpár volt. A teljesítmény mérőpad mérési eredménye egyértelműen igazolta, hogy a jármű teljesítménye és végsebessége alapján nem segédmotor.

Október 11-én Dunaújvároson folytatódott az ellenőrzési akció a Fejér Megyei Rendőrkapitánysággal és a Fejér Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségével közösen. Az akció során az NKH mobil motorkerékpár fékpadjával való méréseket  a Dunaújvárosi Tűzoltóság zárt telephelyén végezték a hatóságok. Az NKH összesen hat segédmotoros kerékpárt ellenőrzött.

Az ellenőrzés során a Fejér megyei kormányhivatal munkatársai is jelen voltak váltott műszakos munkarendben két-két fővel.  Az ellenőrzés kiterjedt a járművek átfogó műszaki állapotának megvizsgálására és a segédmotor- kerékpár megfelelőségre, amit elsősorban a mérőpad segítségével vizsgáltunk. Az ellenőrzött járművekből egy bizonyult motorkerékpárnak, ami szabálysértési eljárást vont maga után. A teljesítmény mérőpad mérési eredménye egyértelműen igazolta, hogy a jármű teljesítménye és végsebessége alapján nem segédmotor.

A rendőrség tájékoztatása alapján tegnap részben az ellenőrzött segédmotor-kerékpárok, részben egyéb járművek ellenőrzése során 17 fővel szemben 205 000 Ft helyszíni bírság került megállapításra, valamint három fővel 30 000 Ft közigazgatási bírság került kiszabásra.