Mobilozik vagy vezet?!


Gépjárműves szakterület   |  
2016.10.03.
Mobilozik vagy vezet?!
Mobilozik vagy vezet?!
Figyelemfelhívó, sokkoló videót tettek közzé egy közlekedésbiztonsági kampány részeként: a kisfilm a vezetés közbeni mobiltelefon használat veszélyeire hívja fel a figyelmet.

 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire el tudja vonni a figyelmet a vezetésről a mobiltelefon használata, különösen az érintőképernyős okostelefon nyomkodása, az e-mail írás vagy az, ha „csak egy pillanatra ránézek a közösségi oldalamra".

Egy, az EU hét tagállamát érintő kutatás - melyben összesen 7 000 fő, okos telefont rendszeresen használó, 18-24 év közötti fiatal vett részt – kimutatta, hogy  a szelfizés leginkább a brit fiatal gépkocsivezetők körében terjedt el, akiknek 33%-a ismerte el, hogy már fényképezte magát menet közben. Őket a német és francia fiatal sofőrök követik (28-28%), majd Románia (27%), Olaszország (26%), Spanyolország (18%) és Belgium (17%) volt a sorrend. A kutatás arra is kitér, hogy minden negyedik fiatal látogatta már a szociális média oldalakat, közösségi felületeket gépkocsivezetés közben. A fiatalok közül szinte mindenki egyetértett azzal, hogy ez veszélyes magatartás, mégis 25%-uk figyelmen hagyta ezeket a veszélyeket.

Érdemes tudni, hogy egy átlagos szelfizés körülbelül 14 másodpercig tart, ezalatt a 100 km/h sebességgel haladó gépkocsi mintegy 400 métert tesz meg. Csak összehasonlításképpen: a haj „megigazítása" a belső visszapillantó tükörben: 4 másodperc (~120 méter), tárcsázás kézben tartott telefon készülékkel: 7 másodperc (~200 méter), sms és facebook gyors ellenőrzése: 20 másodperc (~560 méter). Szükséges megjegyezni, hogy Európában a 15-29 évesek körében a közlekedési balesetek jelentik az első számú halálozási okot, s a gépjárművezetők körében a 17-24 évesek vannak leginkább a közlekedési kockázatoknak kitéve.

 

Forrás: www.latnieslatszani.hu, www.youtube.com