Gumiabroncs javító vállalkozásokat ellenőrzött a hatóság


Gépjárműves szakterület   |  
2016.11.02.
A szakszerű és biztonságos munkavégzés elemi érdeke a vállalkozónak és a szolgáltatást igénybe vevőnek is - Képünk illusztráció!
A szakszerű és biztonságos munkavégzés elemi érdeke a vállalkozónak és a szolgáltatást igénybe vevőnek is - Képünk illusztráció!
Leggyakrabban a kerékkiegyensúlyozó kalibrálására, valamint az emelő berendezésre vonatkozó előírások megszegésével találkoztak azon az országos ellenőrzésen, amelyen a gumiabroncs javító vállalkozások szabálykövetését vizsgálták az NKH szakemberei. Az ellenőrzés nem csak a technikai, műszaki feltételekre, de a vállalkozások szakmai tevékenységére is kiterjedt.

A szakszerű és biztonságos munkavégzés elemi érdeke a vállalkozónak és a szolgáltatást igénybe vevőnek is, ezért a Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal koordinálása mellett a megyei (fővárosi) kormányhivatalok szakemberei országszerte ellenőrizték a gumiabroncs javító vállalkozásokat. A kétnapos akció (október 19-20.) során szúrópróbaszerűen 195 vállalkozást látogattak meg az ellenőrök. Feladatuk az volt, hogy ellenőrizzék a gumiabroncs javítását végző vállalkozások szabályos működését. Két szempont mentén ellenőriztek a szakemberek, megnézték a

  • gumiabroncs javító személyi és tárgyi feltételeit;
  • a vállalkozások szabályos működését.

A személyi feltételek ellenőrzése során megvizsgálták az előírt szakképesítésekre vonatkozó engedélyeket, a szakmunkások gumiabroncs javító tanfolyam elvégzését igazoló iratait, illetve megvizsgálták, hogy a vállalkozás teljesítette-e a tevékenység bejelentési kötelezettségét, egyúttal ellenőrizték a telephely működési engedélyét is.

Tíz pontos szempontrendszer mentén

Az országszerte azonos tematikájú akció során 195 gumijavítót ellenőriztek: minden helyszínt egy tíz pontból álló szempontrendszer mentén vizsgáltak meg. Az összesített adatokból kiderült: a legtöbbször a kerékkiegyensúlyozó berendezés kalibrálásának érvényességével (45 esetben) volt probléma. Ezt gyakoriságban az emelő berendezések időszakos biztonságtechnikai felülvizsgálatára vonatkozó előírások megszegése (28 esetben) követte. A 195 helyszínen összesen 1416 vizsgálatot folytattak le az ellenőrök, ezek közül 117 esetben rögzítettek valamilyen szabálytalanságot. A képet javítja, hogy az ellenőrök mindössze négy esetben találkoztak a szakmai feltételek hiányával, vagyis elenyésző volt azoknak a száma, akik képesítés nélkül végezték volna a gumijavítást.

Jogszabályok szerinti szankcionálás

A szabálytalanságok szankcionálását jogszabály rögzíti, a szakemberek minden esetben az előírtak szerint jártak el. Az ellenőrzés eredményét minden esetben jegyzőkönyvben rögzítették, ebben felhívták a vállalkozások figyelmét, hogy a súlyos hiányosságok megszüntetéséig a tevékenységet nem végezhetik.