Folytatódik az illegális fuvarozás visszaszorítása


Folytatódik az illegális fuvarozás visszaszorítása
Folytatódik az illegális fuvarozás visszaszorítása
A Kormány és a közlekedési szaktárca továbbra is elkötelezett a fuvarozási piac megtisztítása mellett, ezért folytatódik az illegális fuvarozás elleni fellépés. Május 4-én módosult a közúti árutovábbítási, személyszállítási tevékenységről szóló Kormányrendelet, az érintett vállalkozások bejelentési kötelezettségének fogadására a hatóság felkészült.

Folytatódik az illegális fuvarozási piac elleni fellépés, a Kormány és a közlekedési szaktárca továbbra is elkötelezett a piac megtisztítása mellett. Május 4-én módosult a közúti árutovábbítási, áruszállítási, valamint az autóbusszal végzett személyszállítási tevékenységről szóló Kormányrendelet – a 261/2011. (XII. 7.). Ettől a naptól hatályát vesztette a korábbi előírás.

A törvényi előírás módosulása szerint az érintett vállalkozások tehergépjármű vezetői az államhatár átlépésekor kötelesek a CEMT engedélyben feltüntetni a gépjármű Magyarország területére történő belépésének, valamint az ország területéről történő kilépésének helyét, pontos idejét és a kilométeróra állását. Ezen felül a gépjárművezetőnek a CEMT engedélyt magyarországi felrakás esetén a feladónak, lerakás esetén a címzettnek is be kell mutatnia. Az engedély meglétét, érvényességét a feladónak és a címzettnek is meg kell vizsgálnia, erről fénymásolatot kell készítenie, amit a fuvarlevélhez csatolva egy évig kell őriznie. A feladók és címzettek számára szóló részletes tájékoztató megtalálható a Nemzeti Közlekedési hatóság honlapján itt.

A Kormány és a közlekedési szaktárca célja egyértelműen az illegális fuvarozás visszaszorítása: a jogosulatlanul végzett fuvarozások kérdésének rendezése az iparág megoldandó problémái közé tartozik, amivel a jogalkotó a hazai fuvarozói szakma érdekvédelmét kívánja elősegíteni. A jogszabályokat betartó fuvarozók sok esetben versenyhátrányba kerültek, ami felháborodást okozott a jogkövető vállalkozások tulajdonosai között. A visszaélések megszüntetése az iparág elemi érdeke, ellenkező esetben a becsületes utat követő vállalkozások megélhetése, munkahelyek sokasága kerül veszélybe. A Nemzeti Közlekedési Hatóság az összehangolt nagy nemzetközi akcióktól a lokális ellenőrzésekig eddig is sokat tett az illegális fuvarozás visszaszorításáért.

Lényeges változás még, hogy amennyiben a jogszabály módosításban előírt engedély hiányzik, nem érvényes, hiányos vagy nem felel meg az adott árutovábbítási feladatnak, akkor a feladónak, a címzettnek bejelentést kell tennie a három hatóság (közlekedési hatóság, vámhatóság, rendőrség) egyikénél. A hatóság ezután jogosult a törvényi előírás szerint intézkedni, amennyiben indokolt, eljárást indítani.

A közlekedési hatóságok elérhetőségei a Nemzeti Közlekedési Hatóság honlapján a „Kapcsolat" menüpontban találhatóak, az NKH pedig a „bejelentes@nkh.gov.hu" címen fogadja a bejelentéseket hétfőtől péntekig munkaidőben.